bezár
 

színház

2013. 09. 09.
Brit alkotók Lear királyát adja elő a Békéscsabai Jókai Színház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Neves brit alkotók által színpadra vitt Lear királyt ad elő a békéscsabai Jókai Színház szeptember 10-én, kedden este a Thália Színházban Budapesten, a szeptember 7. és 14. között zajló Vidéki Színházak Fesztiválján.

Szkéné színház

Az előadás előtt Egy békés, csabai színházi nap címmel izgalmas kísérőprogramok várják az érdeklődőket - tájékoztatta az MTI-t Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.

Fekete Péter a darabról elmondta, hogy a Lear király a tavalyi színházi évad különleges darabja volt Békéscsabán, izgalmas, kísérletező műhelytechnikai és alkotói munka jellemezte. Az igazgató szerint ez az elgondolkodtató, progresszív darab jó eséllyel kelti fel a fővárosi közönség érdeklődését.

A Lear király rendezője az angol Chris Rolls, díszlettervezője a walesi Sean Crowley. Személyes baráti kapcsolat fűz hozzájuk, ennek is köszönhető, hogy meghívásomat elfogadták. Chris Rolls rendezett prózai és operaelőadásokat a brit nemzeti színházban, a Royal Shakespeare Companynál, a Királyi Operaházban és a világ számos pontján. Sean Crowley filmek, operák, színházi előadások, televíziós műsorok díszlet- és jelmeztervezőjeként dolgozik, az elmúlt tizenegy évben Wales egyik legtermékenyebb alkotója volt, százötven alkotás fűződik a nevéhez - fűzte hozzá Fekete Péter.

A brit színházi szakemberek Békéscsabán sokkoló, katartikus élményeket kiváltó Lear királyt állítottak színpadra. Chris Rolls a darab április bemutatóján az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a békéscsabai Lear király a "székhez szegezi a nézőt". Sean Crowley díszlettervező pedig úgy fogalmazott, hogy a békéscsabai Shakespeare-előadás bárhol megállná a helyét a világon. "Nagyon izgalmas és egyben kegyetlen darab született" - vélekedett a díszlettervező. Lear király szerepét Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színész-rendező játssza, Regan szerepét Dobó Kata, Gonerilt Kara Tünde, Cordeliát Babócsai Réka alakítja.

A fesztivál kísérőrendezvényéről az igazgató elmondta: a színház Vantara Gyula polgármesterrel közösen mutatja be Békéscsaba gasztronómiai és turisztikai látványosságait és a teátrum idei évadának műsorkínálatát. A rendezvényen fellépnek a Jókai Színház művészei és barátai, Ferenczi György és a Rackajam, Huzella Péter, Szomor György és Gubik Petra, közben csabai kolbászkostoló várja a közönséget. A kísérő szakmai programokon a színház bemutatja a mozifilmeknél alkalmazott 7.1. Dolby rendszert is, amelyet a kőszínházak közül egyedül a békéscsabai alkalmaz - hangsúlyozta Fekete Péter.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés