bezár
 

art&design

2013. 09. 05.
40 éves múlt a szentendrei Vajda Lajos Stúdió
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szentendrei Vajda Lajos Stúdió 1972-ben alakult meg, s napjainkban is a létrejöttekor kinyilvánított művészeti elvek szellemében, a szentendrei progresszív művészeti hagyományok továbbéltetése szándékával működik. A jubileumot kicsit megkésve rendezvénysorozattal ünneplik meg a csoporthoz kötődő művészek.

prae.hu

 A modern magyar művészetben egyedülálló, hogy egy művészeti csoportosulás négy évtizeden át nagyobb változásoktól és átalakulásoktól mentesen dolgozzon. A szentendrei művészcsoport a szocializmus évtizedei alatt defenzívában, folytonos támadások, elhallgattatási kísérletek kereszttüzében tevékenykedett, míg az 1989–1990 óta eltelt negyedszázad szabadabb légkörében és körülményei között a jelenkori magyar művészetben is meghatározó jelentőségű alkotói tevékenységet fejtett ki. A Stúdió csoportos fellépései, tagjainak egyéni bemutatkozásai, a szentendrei Vajda Lajos Stúdió Pincegalériájában rendezett tárlatok és rendezvények egy rendkívül összetett művészeti jelenség-együttest körvonalaztak és körvonalaznak, amelyben szerves egységben vannak a hagyományos és a megszokott eszményektől és ideáktól elszakadó alkotói magatartások, alakítási gyakorlatok, művészeti produktumok.
VLSA Vajda Lajos Stúdió az ezredfordulón átfogó dokumentációval, egy antológia és katalógus megjelentetésével kísért, összegző jellegű kiállítást rendezett a budapesti Műcsarnokban, ezért a Stúdió megalakulásának negyvenedik évfordulóján az ezredforduló óta eltelt tíz év történéseinek számbavétele, művészeti jelenségvilágának reprezentálása indokolt. Ennek a tervnek a megvalósítása érdekében a Stúdió a szentendrei Ferenczy Múzeummal együttműködve a MűvészetMalomban, illetve a Stúdió Péter Pál utcai Pinceműhelyében nagyszabású kiállítást rendez 2013. szeptember 13. és november 10. között, amely tárlathoz számos művészeti rendezvény társul.

A MűvészetMalom kiállítása 37 művész legfrissebb, illetve a közelmúlt tíz évében született alkotásait mutatja be. A Vajda Lajos Pinceműhelyében pedig a megalakulást követő tíz év szellemiségét idézik fel: itt kapnak bemutatóteret a Stúdió ma már nem élő, egykori tagok – Agócs Attila, Bernáth(y) Sándor, Csajka Gábor Cyprian, Gubis Mihály, Imreh Tibor, Joláthy Attila, K. Kovács Imre, Matyófalvi Gábor – munkái is.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A teremtett „képzelet” határtalansága
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés