bezár
 

art&design

2013. 09. 03.
Zemlényi Csaba grafikái az Erlin Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kulturális és politikai témájú, a The New York Timesban megjelent 18 grafikáját mutatja be Zemlényi Csaba képzőművész szerdától az Erlin Galériában, Budapesten.

prae.hu

A nagyváradi születésű 70 éves művész 1980 és 2000 között New Yorkban dolgozott, ma Budapesten él. A festészeten túl grafikai tevékenysége is jelentős, másfél évtizeden keresztül a The New York Timesban és más amerikai lapokban illusztrált politikai, történelmi és kulturális témájú cikkeket. Ezek közül állítanak ki most 18 rajzot és grafikát - mondta el az MTI-nek Szilágyi Márta, a galéria vezetője. 
   
A rajzok és grafikák között ott van például Ronald Reagan egykori amerikai elnök portréja is - tette hozzá. Zemlényi Csaba a klasszikus rajzot műveli, grafikái sokszorosítható munkák. Festészetében visszatért szigorúan figuratív felfogásmódjához a 60-as, 70-es évek modern stíluskísérletei és a nonfiguratív festészeti korszaka után.
   
A művész Nagyváradon 17 évesen politikai elítéltként börtönbe került. Kiszabadulása után gyári munkás lett, később rajzolni tanult a kolozsvári főiskolán, majd Bukarestben elvégezte a Grigorescu Akadémiát és 1974-ben festő szakon kapott diplomát. 1975-től a Román Művészek Szövetségének tagja, de 1980-ban egy csoportos kiállításon vett részt New York államban és nem tért vissza Romániába. 
   
Zemlényi Csaba a 2000-es évek elején az Egyesült Államokból Magyarországra költözött, több kiállítása volt országszerte és Európa nagyvárosaiban, valamint Romániában.
   
A kiállítás, amelyet P. Szabó Ernő művészettörténész nyit meg, szeptember 17-ig látható.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés