bezár
 

zene

2013. 09. 02.
Nemzetközi fuvolaverseny
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A nyolcvan éve alapított Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyek sorában idén egy fúvós hangszer, a fuvola a főszereplő: a Filharmónia Magyarország Kft., a Zeneakadémia és a Művészetek Palotája együttműködésével pénteken kezdődik a megmérettetés.

prae.hu

A versenyre a világ 31 országából 109-en jelentkeztek, 23 magyar versenyző lép ringbe. A nemzetközi zsűribe kiváló professzorok kaptak felkérést: Mikami Akiko, Petri Alanko, Jirí Valek és Barbara Gisler-Haase. A zsűri elnöke a Németországban élő dán fuvolaművész professzor, Adorján András, a testület magyar tagja pedig Pröhle Henrik és Drahos Béla - közölte az MTI-vel Körmendi Rezső marketingmenedzser. 
   
A Régi Zeneakadémián a pénteki nyitó koncert és a sorsolás után következik a háromfordulós verseny. Az esten a fiatal holland furulyavirtuóz, Erik Bosgraaf működik közre. Az elődöntőket szeptember 7. és 10. között, a középdöntőket szeptember 11-én és 12-én rendezik a Régi Zeneakadémia Nagytermében. A döntőt szeptember 14-én tartják a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában Medveczky Ádám vezényletével, közreműködik az MR Szimfonikus Zenekar.
   
Az elődöntőben a versenyzők Johann Sebastian Bach, Carl Philipp Emanuel Bach, Dohnányi Ernő és Niccolo Paganini szólódarabjai közül választják programjukat, a középdöntőben zongorakísérettel lépnek színpadra Mozart mellett romantikus és 20. századi szerzők kompozícióival, a döntőben pedig Ibert, Nielsen, Penderecki, Szervánszky Endre és Petrovics Emil versenyművei közül választhatnak - részletezte a programot Körmendi Rezső.
   
Magyarország egyik legelső nemzetközi zenei rendezvénye alapítása 80. évfordulójához érkezett, a Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny hagyományai 1933-ig nyúlnak vissza. Az első nemzetközi zongoraverseny győztese Fischer Annie volt.
   
A versenyt a háborús éveket követően 1956-ban újították fel, azóta különböző kategóriákban évente rendezik. 2011-ben például Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, 2012-ben Szigeti József Nemzetközi Hegedű- és Brácsaversenyt tartottak.
   
A versenyszervezők 1957-ben alapító tagként csatlakoztak az akkor megalakult Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetségéhez. A szervezet jelenleg a világ 6 kontinensének 120 legrangosabb versenyét foglalja magába. A Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyen díjat nyert - azóta világhírűvé vált - művészek között van például Lev Vlasenko, Lazar Berman, Francesco Finotti, Geoffrey Payne, Tabea Zimmermann, Bächer Mihály, Mező László, a Bartók-vonósnégyes, Polgár László, Perényi Miklós Hamari Júlia, Bogányi Gergely és Kelemen Barnabás is.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés