bezár
 

zene

2008. 10. 31.
Schiff András zongorajátéka mobiltelefon-kísérettel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elegancia és erőteljesség jellemezte Schiff András kedd esti zongorajátékát a Carnegie Hallban - írta a The New York Times kritikusa.

prae.hu

Egy zongora-előadást elegánsnak nevezni általában a művész kifinomult, kiváló, gyönyörű, de nem feltétlenül erőteljes technikájára utal. Schiff András azonban az elegancia és az erőteljesség hátborzongató kombinációját nyújtotta - áradozott Anthony Tommasini a lap csütörtöki számában a Kossuth-díjas zongoraművész előadásáról "Beethoven-szonáták tűzzel és fortéllyal" című írásában.

Mint a kritikus megjegyezte, noha Schiff koncentrációja tökéletes volt, nem tudta teljesen kizárni két egyszerre csöngő mobiltelefon hangját a 16. szonáta első tételének utolsó pillanataiban; a művész láthatóan bosszúsan pillantott fel a karzatra. A mobilcsörgés megzavarta időzítését a darab vidám befejezésekor. "Vajon mikor találnak ki végre olyan technikát, amely képes elhallgattatni a mobilokat a koncerttermekben?" - kérdezte a kritikus dühösen.

Ez volt az 54 éves magyar zongoraművész első Carnegie-beli fellépése az idényben, amelyben összesen négyszer lép fel, a következő idény előadásaival együtt megszólaltatja Beethoven 32 zongoraszonátáját. Csütörtökön ugyancsak színpadra lép, a 22-diktől a 26-ig terjedő szonátákat adja elő, többek között a híres Appassionata és a Les Adieux szonátát.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés