bezár
 

film

2013. 08. 27.
Szeptember elején jön a 9. Budapest Short Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál
Elmaradt a világvége, folytatódhat a móka
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2013. szeptember 3. és 8. között 9. alkalommal várja ismét 6 városban a rövidfilmes műfaj szerelmeseit a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál. A központi vetítések helyszíne újra a Vörösmarty mozi lesz Budapesten, ahol a versenyprogram és az információs vetítések mellett kiállítások, partnerfesztiválok legjobbjai, workshop bemutatók várják az érdeklődőket. A fesztivál jóvoltából, harmadszor Magyarországon, az Európai Film Akadémia előző évi rövidfilmes kategóriájának jelöltjei is bemutatásra kerülnek.

prae.hu

A 2013-as újabb apró módosításokat követően lezárult nevezési időszak végén kiderült, hogy ugyan az első alkalommal 3 fázisba sorolt határidő okozott némi zűrzavart, de szerencsére nem befolyásolta a nevezési kedvet! Összesen 939 nevezés érkezett (723 fikció, 102 animáció és 114 kísérleti) 78 országból, országonkénti megoszlásban pedig a legtöbb film idén a Spanyolországból jött, második helyen a németek álltak, a harmadikok a britek lettek.

A több, mint kéthónapos szelektálást követően végül 78 alkotást juttatott a versenybe a megújult előzsűri, melyben Orosz Annaida fesztivál kurátor, Mag István rendező asszisztens, Rimóczi László forgatókönyvíró és Patrovits Tamás animátor mellett első ízben vett részt Csüllög Edina, Észtországban élő filmes kollegina, aki így fogalmazott a látottakról: "Túl sok a jó film, elég nehéz volt "lepontozni" bárkit is, de az is igaz, hogy a több száz filmből, amit megnéztem, három volt olyan, amire azt mondtam, hogy azt a betyár, azonnal kapjon díjat, zsűrizés nélkül. Az egyik film esetében odáig merészkedtem, hogy kikerestem a rendező email címét a neten és személyesen gratuláltam a munkájához (remélem ezek a filmek a zsűri érdeklődését is felkeltik majd). Azonban elképesztően kevés humoros filmet láttam – de lehet, hogy csak nekem nincs humorérzékem. Mindent összegezve a mezőny nagyon erős volt, ha valaki kimaradt, nem kell szégyellnie magát!"

A nemzetközi zsűri névsorát, cask a kezdés előtti napokban hozzák majd nyilvánosságra a szervezők, ami bizonyos, a tavalyi távol maradását követően ismét a fedélzeten tudhatják majd az Országos Diákzsűri delegáltjait.

Júliusban nagy sikerrel lezajlott a 7. GomBuSho összművészeti alkotótábor, melyen a rengeteg alkotás mellett elkészültek az idei fesztivál arculati elemei is. Július 15-ig várták a vetítési kópiákat a programba került alkotásokhoz, melyek többé-kevésbé sikeresen meg is érkeztek. Elkészült a részletes bontás is a versenyprogramhoz, szokás szerint 3 nap alatt 15 egyórás blokkban kerülnek majd vetítésre a legjobbak. A versenybe került alkotóknak ismét lehetőségük volt augusztus 1-ig akkreditálni a fesztiválra, idén is szép számmal érkeznek majd Budapestre, hogy személyesen képviseljék filmjüket. A versenyfilmek között a szervezők nagy örömére szép számmal találhatóak magyar rövidfilmek, a teljesség igénye nélkül Nagypál Orsi, Vácz Péter vagy Vízkeleti Dániel filmjei. De felbukkan majd a vásznon többek között Franco Nero vagy a francia legenda, Michel Galabru, aki legnagyobb sikereit a Csendőrfilmekkel aratta Louis de Funes partnereként.

A BuSho fesztivál hagyományosan bemutatkozási lehetőséget biztosít a versenyről épp lemaradt úgynevezett panoráma / információs szekcióba jutott alkotásoknak is, mely ebben az esztendőben kifejezetten erős filmeket vonultat majd fel. Szintén folytatódik az a sorozat, melyben valamennyi benevezett magyar alkotás bemutatásra kerül majd.

A központi helyszín, a budapesti Vörösmarty mozi mellett párhozamosan zajlanak majd a vetítések ismételten több vidéki és újabb határon túli helyszínen is, a szolnoki Tiszap’Art mozi mellett ezúttal is láthatóak lesznek a versenyfilmek Nagyváradon (Románia), Magyarkanizsán (Szerbia) és a tavaly csatlakozott Érsekújváron (Szlovákia) és Ukrajnában, Ungváron is.

Magyarországon kizárólag a BuSho fesztiválon, idén harmadik alkalommal tekinthetőek meg az Európai Film Akadémia előző évi rövidfilm kategóriájának jelöltjei. Az Itt vagyok című Szimler Bálint film után ismét magyar résztvevővel, egyúttal a fesztivál és a tavalyi nemzetközi zsűri számára egy konkrét visszajelzéssel: a tavalyi BuSho ezüstérmes Till Attila alkotás, a Csicska is helyet kapott a legjobb Európai filmeket felvonultató kollekcióban.

Jegyeket továbbra is kizárólag a versenyblokkokra kell váltani, elővételben lehet foglalni a fesztivál weboldalán található elérhetőségeken.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők a 9. BuSho fesztiválra.

További részletek:
Versenyprogram: http://busho.hu/hu/program/versenyfilmek
Panoráma szekció: http://busho.hu/hu/program/informacios-vetitesek
Jegyek: http://busho.hu/hu/jegyek
Beérkezett online nevezések: http://busho.hu/hu/nevezes
Gombolyag Alapítvány: http://www.gombolyag.com  
Facebook: https://www.facebook.com/events/442010059245885/?fref=ts

Program:
BuSho 2013 program


nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés