bezár
 

zene

2013. 08. 27.
Noises From The Neighborhood
Fuckhead (AT) és Koenigleopold (AT) az A38 Hajón, 2013. szeptember 4.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ausztria első számú botrány-exportcikke, Hermann Nitsch lelkes követői, a sokkoló színpadi produkciójáról elhíresült összművészeti multimédia-zenekar, a Fuckhead ismét az A38 Hajón! Önkínzó, brutális színpadi performansz "not for sissies!", azaz "nem széplelkeknek!", ahogy Arnold Schwarzenegger mondta egy grazi koncert után (legalábbis a Fuckhead szerint).
Fuckhead (AT)

Nehéz elhinni, hogy az egykor kegyetlen botrányokat, koncertek közbeni rendőrségi fellépést, politikusi tiltakozást kiváltó és kavaró osztrák zenekar, a Fuckhead immár huszonöt éves. Pedig így van, az 1988-ban a Bruckmayr testvérpár által alapított zenekar ezernyi tagcsere, lemez és sajátos színpadizenei performansz után erőteljesebb, mint valaha.

A programjában a legkorszerűbb multimédiát az ősi rítusokkal, nyílt és brutális testiséggel ötvöző Fuckhead koncertjei valóságos kultúrsokkot jelentenek. A linzi együttes produkciójára letagadhatatlan hatást gyakorolt a bécsi akcionizmus rituális színházi performaszhagyománya, de emellett erőteljes a Killing Joke vagy a Test Department zenei tradíciója. Elektronikus tánczene, monumentális rock, zakatoló funk keveredik a mezítelen emberi testek, váladékok és hulladékok káoszával, már-már katartikus élménnyé avatva egy-egy koncertet.

Fuckhead

Az agyontetovált, kopasz zenekarvezető, Didi Bruckmayr – akinek Mussurunga nevű side-projektje pár hónapja lépett fel az A38 Hajón - még negyed évszázad múltán is éppoly letaglózó színpadi jelenség, mint egykor, bár most már a legrangosabb művészeti fesztiválokon sokkolja közönségét a nyolcvanasévek végi alternatív klubok és foglalt házak helyett. Magyarországi párhuzamként talán a Vágtázó Halottkémek áll a legközelebb a Fuckheadhez, de tény, hogy a linzi multimédia-szertartászenekar sokkal radikálisabb és nagyszabásúbb, egyben felkavaróbb is az előbbinél.

A Fuckhead néhány évvel ezelőtt már tartott egy brutális hatású koncertet az A38 Hajón, és az osztrák törzsi összművészek most visszatérnek, hogy a hajón ünnepeljék fennállásuk 25. évfordulóját.

Az együttes tagjai:

Didi Bruckmayr: ének
Michael Strohmann: gitár, basszusgitár, programozás
Dieter Kern: dob, ütősök
Aigner Siegmar: ének
Alexander Jöchtl: programozás, elektronika
Peter Bittermann: fények
Thomas Grutsch: fények

<iframe width="420" height="236" src="//www.youtube.com/embed/479k3VAqZlw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Fuckhead @ A38 2011 part1


Koenigleopold (AT)


Az előzenekar, a nagyon fiatal tagokból álló, szinte pályakezdő Koenigleopold a látszat ellenére nem Lipót királyról, hanem a tagok neveiből nyerte elnevezését.

Koenigleopold

Az ígéretes, első lemezét idén megjelentető duó „avantgárd diszkóként” írja le produkcióját, ami nem is áll messze a valóságtól: kortárs kísérleti zene ötvöződik jazzel, színházzal, a popszemétdomb kacatjaival, hiphoppal vagy elektróval. Mindez regeteg iróniával, egészséges mértékű polgárpukkasztással, groteszk szövegekkel és természetesen nagyon szórakoztatóan.

A zenekar tagjai:

Leo Riegler: elektronika, ének
Lukas König: döb, ütősök

<iframe width="420" height="236" src="//www.youtube.com/embed/Ch74FHD9cPQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Koenig Leopold - Kohlhauser

 
2013. szeptember 4. 20 óra, A38 Hajó

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés