bezár
 

zene

2013. 08. 27.
Rekordszámú nevezés a zeneszerzőversenyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Harmadik alkalommal hirdették meg az Új Magyar Zenei Fórum (UMZF) zeneszerzőversenyét, amelyre az eddigi megmérettetések közül most érkezett a legtöbb pályamű.

prae.hu

A szervezők, a Budapest Music Center (BMC) és a Művészetek Palotája (Müpa) az idei versenyt Ligeti György emlékének szentelték, születésének 90. évfordulója alkalmából - közölte Mankovits Adrienne, a BMC igazgatóhelyettese az MTI-vel.

A hazai és külhoni 40 év alatti fiatal magyar szerzők számára meghirdetett verseny történetének eddigi legnagyobb számú jelentkezése érkezett be idén, összesen 39 pályamunka. Ebből 20 kamaradarab, 19 nagyzenekari mű. A nyertesek kiválasztása két fordulóban - elődöntő és döntő - történik. Az elődöntőben zárt ülésen, kategóriánként külön zsűri szelektálja a beadott pályamunkákat, amelyek legfeljebb egyharmadát ítélheti továbbjutásra érdemesnek.
   
A kamaradarabokat Gémesi Géza zeneszerző, karmester, Pilz János hegedűművész és Serei Zsolt zeneszerző, karmester egyetemi tanár bírálja el. A nagyzenekari műveket Kovács László karmester, a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, Tihanyi László zeneszerző, karmester, egyetemi tanár, valamint Vidovszky László zeneszerző, egyetemi tanár értékeli.
   
Az előzetes válogatásból a döntő zsűrije - Eötvös Péter zeneszerző, Jeney Zoltán zeneszerző, Batta András, a Zeneakadémia rektora, Sári József zeneszerző és Vajda Gergely karmester - négy-négy művet választ ki, amelyeket nyilvános koncert keretében mutatnak be. Az eredményhirdetés és az ünnepélyes díjkiosztó az utolsó versenydarab elhangzását követően lesz.
   
A döntős darabokat idén az MR Szimfonikusok szólaltatják meg. A verseny összdíjazása több mint hárommillió forint, amelyet idén is a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ajánlott fel. A verseny további költségeit a szervezők vállalták magukra.
   
Újdonság, hogy idén két estén játsszák el a fiatal zeneszerzők munkáit: a kamaradarabok szeptember 25-én a BMC-ben, a nagyzenekari művek másnap a Müpában csendülnek fel.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés