bezár
 

film

2008. 11. 02.
Emberi jogok és perspektívák - kedden kezdődik az 5. VERZIO Filmfesztivál
Figyelem, változtak a helyszínek!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emberi jogok és perspektívák - kedden kezdődik az 5. VERZIO Filmfesztivál A fanatizmustól a kulturális túlélésig egy tucat témával foglalkozik az emberi jogokat előtérbe helyező Verzio Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. November 4-9. között idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a hatnapos esemény a Toldi moziban és a Cirko-Gejzír Filmszínházban.

prae.hu


A VERZIO Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál fő célkitűzése az, hogy előmozdítsa a kultúrák és emberek közötti megértést, megerősítsse az egyes ember globális és helyi ügyek iránt érzett felelősségérzetét.

A fesztivál nem csak a filmek által érintett súlyos és aktuális témák miatt érdemli meg a kitüntetett figyelmet, hanem már azért is érdemes ellátogatni a vetítésekre, hogy az ember a világ legfrissebb dokumentumfilmjeinek tematikai, műfaji, stiláris gazdagságával ismerkedhessen.

A fesztiválra 300 nevezés érkezett, 57 film kerül a közönség elé, 36 premier. A helyszíneket illetően fontos változás az előzetes hírekben megjelentekhez képest, hogy az Örökmozgó Filmmúzeum technikai problémák miatt zárva tart november 13-ig. Így az 5. VERZIO Filmfesztiválnak az eredeti tervektől eltérően két mozi, a Toldi mozi és a Cirko-Gejzír Filmszínház ad otthont. A Tükörcserepek Kína történelméből retrospektív szekció vetítései az Örökmozgóból a Cirkó-Gejzír Filmszínházba kerültek át szombat-vasárnapra. A filmeket a Toldi moziban angol felirattal illetve magyar szinkrontolmácsolással vetítik, a Cirko-Gejzír Filmszínházban angol felirattal és eredeti hanggal tekinthetik meg a nézők.
A süllyedő falu - Szirmai Márton filmje
A Főprogram idén is kortárs, kreatív dokumentumfilmeket mutat be a világ minden tájáról. A filmek témái többek között: vallási és politikai fanatizmus, terrorizmus, nacionalizmus, szegénység, migráció, nemi identitás, politikai elnyomás, rasszizmus és kulturális túlélés.
 
A Világpanoráma szekcióba olyan mai filmeket válogattak, melyek főként emberi jogi témában nyújtanak nemzetközi nemzetközi körképet.

A Magyar panorámába 11 Magyarországon készült alkotás került be.

Mindkét panoráma program alkotásaira lehet szavazni, ezek a filmek részt vesznek a versenyben.

A VERZIO Filmfesztivál fő programját 2005-től egészíti ki tematikus-filmtörténeti visszatekintő program, azaz retrospektív. Idén a Tükörcserepek Kína történelméből filmblokk a kínai történelem ellentmondásos pillanatait mutatja be különböző perspektívákból 5 film tolmácsolásában. Mivel idén 5 éves a Verzio, 5 olyan dokumentumfilm klasszikus is műsorra kerül, melyek új perspektívába helyezték a dokumentumfilm műfaját. Köztük olyan alkotások, mint Jean Rouch Egy nyár krónikája vagy Gazdag Gyula és Ember Judit A határozat című filmje. A válogatás Ötcsillagos néven fut.
Egy nyár krónikája - Jean Rouch filmje
A vetítések mellett szokás szerint idén is lesznek beszélgetések az alkotókkal, szociológusokkal, amelyek egy-egy film kapcsán tabudöngető és kényes témákat feszegetnek.

Idén is lesz diákverzió, mely mozizni, beszélgetni és kritikusan gondolkodni várja a középiskolásokat.

A Fesztivál keresztutak blokk idén a Lipcsei Dokumentumfilm Fesztivál (DOK Leipzig) 6 'Best of' filmjét hozza el Budapestre.

A versenyfilmeket a közönség zsűrizi. Az 1500 eurós Open Society Institute Közönségdíjat a legmagasabb és legtöbb szavazatokat kapó film viheti haza.
 
A fesztiválra 650 és 800 forint között lehet jegyet váltani. Bérlet, amely mindkét moziban minden előadásra érvényes elővételben 4000, a fesztivál ideje alatt 4500 forintos áron kapható.

A fesztivál fővédnökei Jancsó Miklós és a Magyar Helsinki Bizottság.

Honlap és részletes program:
 
www.verzio.ceu.hu

2008.november 4-9. Budapest Toldi mozi / Cirko-Gejzír Filmszínház
nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés