bezár
 

irodalom

2013. 08. 16.
Jubileumi JAK-tábor augusztus végén Szigligeten
25. JAK Tábor, 2013. augusztus 27–31., Szigliget
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén augusztus 27–31. között rendezik a jubileumi, 25. JAK-tábort. A helyszín ezúttal is Szigliget, az Alkotóháznak otthont adó Esterházy Kastély lesz. A szervezők célja a nosztalgikus múltba révedés helyett ezúttal is a színvonalas és sokszínű szakmai programok megszervezése és a művészeti élet aktuális kérdéseinek megvitatása.

prae.hu

Az idén még szélesebbé teszik az elismert tanárok által vezetett íróműhelyek kínálatát. A megszokott költői (Kemény István), próza- (Bán Zsófia) és drámaszeminárium (Visky András) mellett ezúttal kritikusi továbbképzőt tart Keresztesi József, valamint a tavalyi nagy sikerre való tekintettel ismét lesz slaminárium Pion István, Simon Márton és Závada Péter irányításával.

A változatos műhelyek mellett továbbra is izgalmas témákkal várják a jelentkezőket. A kortárs kulturális életben egyre nagyobb vitákat kiváltó változásokkal, újabb és újabb kihívásokkal kell szembesülni, éppen ezért irodalmárok, képzőművészek és színházi szakemberek, valamint intézményvezetők segítségével a kultúra, politika és művészeti autonómia témájában tartanak kerekasztal-beszélgetéseket. Mérlegre teszik a jelenlegi állapotot, felmérik a kortárs művészet jövőbeli lehetőségeit, s mindeközben arra keresik a választ, összefér-e a jelenlegi kultúrpolitika a művészeti autonómiáért küzdő elképzelésekkel.

Az irodalom- és kultúrtörténeti előadásokat ezúttal Németh Zoltán tartja a kimeríthetetlen, újabb kérdéseket felvető posztmodern magyar irodalomról. A tábor kiemelt vendége pedig ezúttal Schein Gábor, költő, író, irodalomtörténész lesz.

Az idén új könyvekkel jelentkező Tompa Andrea és György Péter két elméleti szakember, Selyem Zsuzsa és Boka László segítségével valós és képzelt Erdély(ek)ről fognak beszélgetni. A témát bővítendő „határontúli” folyóiratok (Látó, Korunk, Irodalmi Szemle, Híd stb.) szerkesztőit is meghívták a szervezők, hogy a posztszocializmus és kultúraköziség témakörében kifejtsék álláspontjukat.

Egy JAK-tábor nem múlhat el az irodalmi élet újabb szereplőinek bemutatkozása nélkül. Kiállítással egybekötött program keretében a Tárna Csoport és a Hímzőkör lesz a tábor vendége. A 2013-as JAK-füzetek közül Fenyvesi Orsolya Tükrök állatai, Farkas Arnold Levente A másik Júdás, a JAKkendő-díjas Szil Ágnes Tangram, valamint a JAK legújabb szerzője, Pál Sándor Attila Pontozó című verseskötetét mutatják be. A populáris kultúra és a filozófia vonzáskörében mozgó fiatal irodalomkritikusok pedig az év egyik legérdekesebb prózakötete, A patkány éve kapcsán hirdetik meg az apokalipszist.

A nemzetközi Re:verse fordítói workshopon ezúttal kortárs észt szerzők (Jürgen Rooste, Carolina Pihelgas és Kaur Riismaa), valamint a kortárs magyar költészet fiatal képviselői (Áfra János, Szőcs Petra és Tolvaj Zoltán) vesznek részt.


Részletes program és a jelentkezéssel kapcsolatos információk a JAK honlapján.

A Re:verse fordítói workshop megvalósulását az Észt Intézet (Eesti Instituut) támogatja.

A JAK-tábort a Nemzeti Kulturális Alap és a MASZRE támogatja.

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

Forrás: József Attila Kör.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Horváth Iván (1948-2024)

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés