bezár
 

zene

2013. 08. 16.
Orgona-trombita mű ősbemutatója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A sárkányt legyőző Szent Mihály arkangyal annak az új zeneműnek a hőse, amelyet vasárnap mutatnak be a budapesti Belvárosi Szent Mihály-templomban. Kollonay Zoltán zongora-orgonaművész kompozíciója különleges hangszer-összeállításra készült: trombitára és orgonára.

prae.hu

A mű keletkezésének előzményéről Kollonay Zoltán az MTI-nek elmondta: művésztársa, Vámosi Péter mesélt a kisfiához fűződő érzelmeiről és feltette a kérdést, vajon ezek az emóciók megjeleníthetők-e a zenében. "Ez indított a darab megírására és egy véletlen találkozás Athénban egy Szent Mihály arkangyalt ábrázoló ikonnal" - jegyezte meg. 
   
Hozzátette: tavaly a Szent Filoména legenda megírásánál sikerült eltalálnia a két hangszer ideális együtthangzását, ez is segített abban, hogy elnyerje végső formáját legújabb műve, a Szent Mihály arkangyal legyőzi a sárkányt című alkotás. 
   
A zeneszerzők korábban csak a művek legünnepélyesebb, legemelkedettebb pillanataiban szólaltatták meg a harsonát, mára azonban a hangszer alkalmazási lehetőségei szélesedtek. Az orgona és a harsona hangja együtt ellenpontozza, kiegészíti és fenségessé teszik az előadást - vélekedett. 
   
Kollonay Zoltán Magyarországon született, édesanyja görög, édesapja magyar. Első diplomáját a debreceni Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakán, második diplomáját a budapesti Zeneakadémián szerezte, majd tanulmányait a bécsi zeneakadémián folytatta. Darabjait zongorával, orgonával, szintetizátorral szólóban vagy saját zenekara kíséretében adja elő. 
   
Stílusa híd a klasszikus, a görög és a könnyűzene között. Görög gyökerei mutatkoznak meg a Szent Filoména legendában, amely az őskeresztény görög királylány csodás menekülését és vértanú halálát dolgozza föl.
A Németországban élő magyar harsonaművész, Vámosi Péter első diplomáját Győrben, a másodikat a Budapesti Zeneakadémián szerezte kitüntetéssel, majd a stuttgarti, később a mannheimi zeneművészeti főiskolán végzett szólista művészképző szakon.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés