bezár
 

építészet

2013. 08. 15.
Megújult Simontornya belvárosa
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Befejeződött Simontornyán a belváros és a vár környékének rekonstrukciója, amelynek keretében parkot alakítottak ki és felújították a Styrum-házat, valamint a Fried Művelődési Házat is.

prae.hu

A 2012 augusztusban kezdődött, 356 millió forintos beruházást 300 millió forintos európai uniós támogatással valósították meg.
   
A csütörtöki projektzáró rendezvényen Csőszné Katz Edit, Simontornya független polgármestere mérföldkőnek nevezte a projektet, mint mondta, a korábbi állapot nem volt méltó a városhoz.
   
A rekonstrukció keretében összefüggő teret alakítottak ki a középkori eredetű vár környékén a második világháborús emlékmű körüli tér és a Pillich sétány egybenyitásával, megújult a Szentháromság körüli tér, a Fő tér és a ferences rendház környezete, valamint a polgármesteri hivatal homlokzata.
   
A beruházás során fedett piacteret alakítottak ki, és 75 millió forintos ráfordítással felújították a Fried Művelődési Házat.
   
A projektet az önkormányzat egy egyéni vállalkozóval és a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel közös konzorciumban valósította meg. A közútkezelő a Szent István utca négyszáz méteres szakaszát újította fel.

A polgármester kitért közlése szerint térfigyelő kamerákkal óvják majd a városközpontot a rongálóktól.
   
Külső felújításon esett át a 265 éve épült Styrum-ház, gróf Styrum Károly egykori családi otthona, ahol 2006 óta helytörténeti gyűjtemény és művészi hagyatékok - Grantner Jenő és Kelemen Kristóf szobrászművész, Kékesi László grafikusművész és a nemrég elhunyt helyi alkotó, Reisz Tamás művei - láthatók.
   
Tóthné Unghy Ilona, a Simontornya Múltjáért Alapítvány elnöke elmondta: október végére az összes kiállítás megnyílik a látogatók előtt.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés