bezár
 

film

2013. 08. 15.
Megkapják Kínától az adóvita miatt visszatartott részesedést a hollywoodi stúdiók
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hollywoodi filmstúdiók megkapják a részesedésüket a Kínában bemutatott filmjeik után, amit eddig egy adóvita miatt visszatartott az ázsiai ország filmforgalmazásért felelős állami cége, a China Film Group.

prae.hu

Becslések szerint tavaly október-november óta csaknem 200 millió dollár (45 milliárd forint) értékűre duzzadt az az összeg, amelyet a hollywoodi stúdiók nem kaptak meg - írta szerdán a BBC online hírszolgálata.
   
A vita a kínai kormány közbeavatkozásával oldódott meg, az Amerikai Mozgóképszövetség (MPAA) pedig bejelentette, hogy ennek eredményeként "minden pénz maradéktalanul ki lesz fizetve".
   
Egy tavalyi egyezmény - amelyet Joe Biden amerikai alelnök és akkori kínai kollégája, ma már államfő Hszi Csin-ping írt alá - a Kínában forgalmazott hollywoodi filmek számára 25 százalékos részesedést állapított meg a jegybevételből.

A China Film Group azonban ezt 2 százalékos adóval akarta sújtani, amit a hollywoodi partnerek nem fogadtak el. A kínai fél ezért nem utalta át többek között az olyan nagy kasszasikerek kínai forgalmazásából járó jutalékot, mint A Vasember 3, amelynek jegyeladása már bemutatása első hetében rekordot döntött a kínai mozikban.
   
Hollywood számára nagyon fontos a "kínai kapcsolat", mivel Kína ma már a világ második legnagyobb filmpiaca az Egyesült Államok után. 
   
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luca Guadagnino: Challengers
A 14. Frankofón Filmnapokról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés