bezár
 

színház

2013. 08. 14.
Állampolgári ismeretek Zsámbékon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Állampolgári ismeretek címmel mutatnak be fiatalokról szóló darabot Zsámbékon. A csütörtöktől látható előadásban a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem végzős és negyedéves hallgatói játszanak együtt.

Szkéné színház

A Tengely Gábor rendezésében látható előadásban a néző bepillanthat egy középiskolai osztály életébe, és megismerheti egy érettségi előtt álló fiú identitáskeresésének történetét.
   
A Manna Egyesület és a Zsámbéki Színházi Bázis közös előadását a csütörtöki bemutatót követően pénteken és szombaton is láthatja a közönség - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.
   
Mark Ravenhill 2004-ben írt darabja a londoni Nemzeti Színház felkérésére született. Az Állampolgári ismeretek (Citizenship) alcímmegjelölése szerint "színdarab fiatal színészek számára". A darab főhőse Tom, egy érettségi előtt álló fiú, az ő identitáskeresésének története a mű, amely feltárja Tom kapcsolatrendszerét, bemutatja belső vívódásait. A főszereplő mellett a teljes osztályközösség aktív részese a cselekménynek.
   
A darab nyíltan és nyersen beszél a szexualitásról, de nem mellőzi a humort, formája pedig egyszerre dokumentarista és a klipek világát idéző. A Tengely Gábor és Boronkay Soma dramaturg által készített magyar változatban a jelenlegi társadalmi környezet is nagyobb hangsúlyt kap.
   
Vásárhelyi Nóra, a Zsámbéki Színházi Bázis új vezetője korábban elmondta: a 30. évadban több előadás foglalkozik a fiatalokat érintő problémákkal és a kisebbség helyzetével. Az idei évad célja új közönségréteg megszólítása, elsősorban a középiskolás korosztályt szeretnék bevonzani. Mint mondta, a Mark Ravenhill darabjából készülő előadás a Manna Egyesület tehetséggondozó programjának keretében készül el.
   
A Zsámbéki Színházi Bázis honlapja szerint az előadást a következő évadban a Stúdió K Színházban játsszák tovább. Az alkotók szándéka szerint eljuthat középiskolákba is, ahol a tanulók a saját közegükben láthatják a produkciót, szinte részeseivé válva a történetnek, az előadás előtt és után pedig - szakemberek vezetésével – speciális foglalkozásokat terveznek.
   
A darabot Markó Róbert fordította. Az előadásban Ivanics Tamás, Spiegl Anna, Fige Attila, Mohácsi Norbert, Viktor Balázs, Krajcsi Nikolett, Gergely Rozália és Kerkay Rita játszik a Tanár szerepét alakító Pál András, a Jósnőt játszó Nagy Mari és a Férfi szerepét megformáló Bercsényi Péter mellett.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés