bezár
 

art&design

2013. 08. 14.
Ünnepi programsorozat Szentgotthárdon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ünnepségsorozat keretében emlékeznek meg a várossá alapítás 830., valamint a várossá válás 30. évfordulójáról péntektől Szentgotthárdon.

prae.hu

Idén lesz 120 éves a település gimnáziuma, amelyet a szentgotthárdi polgárok Széll Kálmán miniszter támogatásával építettek fel, és 110 éves jubileumát ünnepli az első segélyző alapítvány is, amelyet a jó tanuló, de szegény sorsú gyermekekért hoztak létre. Éppen száz esztendővel ezelőtt adták át a város mai napig moziként üzemelő épületét is.
    
Huszár Gábor (független) polgármester az MTI-nek elmondta: az évfordulókra büszkék lehetnek a szentgotthárdi polgárok, a történelmi emlékeket írásos dokumentumok bizonyítják, amelyekben az olvasható, hogy a várost 1183-ban III. Béla király alapította.

Francia cisztercita szerzeteseket telepített Szentgotthárdra, monostort építtetett, amelyet Szent Gotthárd hildesheimi püspökről neveztek el. A monostor mellett majorság is létesült, ahol 1350-ig virágzott a feudális rendszerű gazdálkodás. 
   
Augusztus 20-án Szentgotthárd arcai címmel fotókiállítás nyílik a színház aulájában, a város főterén pedig kulturális műsorokat mutatnak be. A város vezetői pályázatot hirdettek Szentgotthárd tortája elkészítésére is.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés