bezár
 

film

2013. 08. 13.
Adele élete, Ozon új filmje és egy újabb válás Farhaditól a CineFesten
Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, 2013. szeptember 12-22.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Jameson CineFesten láthatja először a hazai közönség az Arany Pálma-díjas Adele életét (La Vie d'Adele). Az biztos, hogy a háromórás film senkit sem fog hidegen hagyni: szerelmet mozgóképen úgy még senki sem ábrázolt, mint Abdellatif Kechiche. A legelszántabbak megismerkedhetnek a rendező egész életművével: a programban szerepelnek korábbi alkotásai, a Voltaire hibája, a Fekete Vénusz, A kitérés és a Velencében díjazott A kuszkusz titka is.

prae.hu

Francoise Ozon Fiatal és gyönyörűje (Jeune et jolie) a fesztivál
Kitekintő blokkjában szerepel, természetesen szintén magyar premier és az Adele életéhez hasonlóan szintén Cannes-ban volt a világpremierje. A gyönyörű Marine Watch által játszott tini alakja, aki unalmában prostituáltnak áll, nem véletlenül emlékeztet A nap szépe főhősére. A rendező nem titkolja a Bunuel- és a Catherine Deneuve-párhuzamot, de a nagy elődök filmjét Ozon csak inspiráló forrásnak tekinti, története nagyon is mai.

Nagyon mai történet a tavaly Oscar-díjjal kitüntetett Asghar Farhadi filmje, A múlt (Le passé) is, melynek főszereplője, A némafilmesben megismert Berenice Bejo Cannes-ban a legjobb női alakítás díját nyerte. A középpontban most is egy válás áll, a tökéletes színészi játék, a dokumentaristákat megszégyenítő őszinte gesztusok, a kultúrákon átívelő kapcsolatok története éppolyan megrázó és elgondolkodtató, mint az Oscar-díjas Nader és Simin – Egy válás története.

A szeptember 12. és 22. között zajló 10. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Kitekintő blokkjában, mint már korábban beszámoltunk róla, szerepel továbbá a kultrendező, Noah Baumbach Frances Ha című filmje (a címszerepben Greta Gerwig), a Robert Redford főszereplésével készült All is Lost, Alexander Payne (Kerülőutak, Utódok) Cannes-ban díjazott Nebraskája, a Mindenáron (At Any Pice) című Velencében bemutatott dráma Dennis Quaid és Zac Efron főszereplésével, látható lesz továbbá a legendás Cornetto-trilógia záródarabja: a Világvége, Ryan Fleck (Fél Nelson) filmje, a Sugar és az Iron Sky című sci-fi komédia is – mégpedig a kétórás rendezői változat. Mindez ingyen: hiszen a fesztivál minden programja ingyenes.

További információ:
www.cinefest.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Dev Patel: A Majomember
Alex Garland: Polgárháború
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés