bezár
 

zene

2013. 08. 13.
Joyce DiDonato és Jonas Kaufmann az év énekesei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Odaítélték a német zenekritikusok és a német zeneipar intézményeinek rangos elismerését, az Echo Klassik díjat: az év énekesnője az amerikai mezzoszoprán, Joyce DiDonato lett, míg az év énekesének Jonas Kaufmannt választották - olvasható a díj honlapján.

prae.hu

A zsűri összesen 54 nyertest hirdetett 21 kategóriában, a díjátadó gálahangversenyt október 6-án rendezik a berlini Konzerthausban.
   
Több évfordulós kiadvány is elnyerte a zsűri tetszését: az év énekese elismerést például Wagner-felvételéért kapta Jonas Kaufmann. A világhírű német tenor nemrég Budapesten lépett fel, Marton Éva születésnapi hangversenyén. Az év énekesnője, Joyce DiDonato pedig november 9-én ad barokk áriaestet a Művészetek Palotájában, a koncert műsora a nyertes CD anyagából nyújt válogatást.
   
Martha Argerich az év hangszeres művésze lett zongora kategóriában, ő a Budapesti Fesztiválzenekar vendége lesz ugyancsak november elején négy estén a Zeneakadémián. A csellisták között az év hangszerese címet Sol Gabettának ítélték Sosztakovics csellóversenyének és Rahmanyinov csellószonátájának felvételéért, ő is koncertezett már Budapesten. 
   
Az év karmestere a finn Esa-Pekka Salonen, aki a 100 éve született lengyel komponista, Witold Litoslawski szimfóniáját vezényli a nyertes lemezen. Az év zenekara címet a Nikolaus Hanoncourt által alapított Concentus Musicus Wien kapta Keringő forradalom című CD-jükért.
  
Az év felfedezettje díjat a fiatal orosz énekesnőnek, Julija Lezsnyevának ítélték. 
   
Az év koncertfelvétele a Berlini Filharmonikusok CD-je lett, amelyen Stravinsky 100 éve bemutatott balettzenéje, a Le Sacre du Printemps (A tavaszi áldozat) szól. A hegedűművészek között az év felvételének járó díjat a Moldáviában született, Bernben élő Patricia Kopacsinszkaja kapta, aki Bartók Béla, Ligeti György és Eötvös Péter hegedűdarabjait játszotta föl.
   
Az év operafelvétele Leonardo Vinci barokk zeneszerző felfedezésszámba menő darabja, az Artaserse lett: a CD-n öt híres kontratenor énekel a Concerto Köln kíséretével, Diego Fasolis vezényletével.
   
A 100 éve született brit zeneszerző, Benjamin Britten Lukrécia meggyalázása című operájában játszott szerepéért az év kortárs operafelvétele díjat kapta Ian Bostridge. A második gyermekét váró Elina Garancát Romantika című felvételéért jutalmazták a duettek és áriák kategóriájában.
   
A 200 éve született Verdi előtt tiszteleg Rolando Villazón Verdi című CD-je, amely az év szólólemeze lett. A világpremierek sorából Cecilia Bartoli Mission című felvételét emelték ki, amellyel Agostino Steffani munkásságát fedezi fel újra. 
   
A New York-i Metropolitan Opera A nibelungok gyűrűje című, Robert Lepage rendezte előadása lett az DVD-je. Robert Lepage Wagner-rendezését az élő közvetítések jóvoltából a magyar közönség is láthatta.
(http://www.echoklassik.de/klassik-preistraeger-2013/)
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés