bezár
 

art&design

2013. 08. 12.
Pénteken temetik Bodó Sándor képzőművészt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A péceli baptista temető ravatalozójában pénteken vesznek végső búcsút a július végén, 94. évében meghalt Bodó Sándor festő-, szobrász- és éremművésztől.

prae.hu

A szertartás után az elhunyt tiszteletére feleségével, Bodóné Fábián Ilonával közös életmű-kiállítása nyílik a Pekáry-kastélyban, a Városi Könyvtár és Művelődési Ház rendezésében. A tárlat egyben a művész által kezdeményezett Magyar-Amerikai Művészeti Múzeum tervezett indítása is - tudatta a művész családja hétfőn az MTI-vel.
   
Bodó Sándor 1920-ban született a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szamosszeg községben. Tanulmányait az Iparművészeti Főiskolán végezte megszakításokkal 1941-1942-ben, valamint 1945-től 1948-ig. Mesterei Leszkovszky György, Diósy Antal és Konecsni György voltak. 1957-ben feleségével együtt az egyesült államokbeli Nashville-ben telepedtek le, ahol művészeti iskolát nyitottak.
   
Bodó Sándor a festészet mellett restaurálással foglalkozott, és szobrokat, érmeket, faliszőnyegeket is készített. Munkáit több amerikai nagyvárosban mutatta be, sok helyen díjat is nyert. A '70-es évektől lovas képeket és az amerikai történelem eseményeit megörökítő műveket festett.
   
A művész részt vett a Mátyás-templom restaurálásában. 1999-ben feleségével hazatért, és Bodó Művész Szalon néven kiállítótermet nyitottak. Munkái a Hadtörténeti Múzeumban, a Nemzeti Múzeumban, Esztergomban és Nashville-ben találhatóak.
   
Bodó Sándort 2013-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés