bezár
 

zene

2008. 10. 29.
Magyar csellista győzelme Genfben
Várdai István nyerte a nemzetközi zenei versenyt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen, a világ egyik legrégebbi és legkiemelkedőbb versenyén hétfőn este Várdai István csellista nyerte el a 20 ezer frankos fődíjat - közölte a verseny után Bíró Csilla menedzser az MTI-vel.

prae.hu

A magyar művész a fődíjon kívül még négy különdíjat is kapott: neki ítélték a közönségdíjat, a Pierre Fournier-díjat, a Coup de coeur Breguet elnevezésű elismerést (magyarul: Breguet kedvence), amely egy CD felvétellel jár, valamint egy Breguet márkájú órát.

A Genfi Nemzetközi Zenei Versenyt 1939-ben alapították azzal a céllal, hogy a világ legkiválóbb ifjú zenészei mérjék össze tudásukat. Huszonhat kategóriában, a legkülönbözőbb hangszereken, énekhangon, vezénylésben, kamarazenében rendezik a versenyeket.
Az idei megmérettetésen a 400 jelentkezőből 95-en jelentek meg, Magyarországot egyedül a 23 éves Várdai István képviselte. A hétfő esti döntőben Csajkovszkij Változatok egy rokokó variációra című versenyművét játszotta.

A zsűri elnöke a svájci Francois Guye volt, tagja több híres csellóművész, például Natalia Gutman vagy Tsuyoshi Tsutsumi.
Több olyan kiváló művész akad, aki e versenyen győztesként végzett és később páratlan karriert futott be: ilyen volt Maurice André, Martha Argerich, Arturo Benedetti Michalengeli, Victoria De Los Angeles, Solti György, Maurizio Pollini vagy Emmanuel Pahud - emelte ki Bíró Csilla.
Az első fordulóban szólóhangszeres darabokat adtak elő a versenyzők, majd a második és harmadik fordulóban zongorakísérettel
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés