bezár
 

film

2013. 07. 31.
Kína nem fizeti ki a hollywoodi filmek részesedését
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem fizeti ki Kína a hollywoodi filmstúdióknak az ázsiai országban vetített filmjeik után járó részesedést.

prae.hu

A Kínában vetített külföldi filmeket forgalmazó China Film Group közölte, hogy a kifizetéseket mindaddig felfüggeszti, amíg dűlőre nem jutnak partnereikkel a külföldi filmekre kiszabott új 2 százalékos adó tekintetében - számolt be róla szerdán a BBC online amerikai híradásokra hivatkozva.
   
Az Egyesült Államok és Kína által tavaly elfogadott új megállapodás némiképp könnyített az ázsiai országban a külföldi produkciók forgalmazásán. Nemcsak a Kínában évente bemutatható külföldi filmek száma emelkedett 34-re, de a külföldi filmstúdiók részesedése is 25 százalékra nőtt a kínai forgalmazásból.
   
A BBC emlékeztetett arra, hogy az Amerikai Mozgóképszövetség adatai szerint 2012-ben a kínai mozijegybevételek elérték a 2,7 millió dollárt, és az ázsiai ország Észak-Amerika után a világ második legnagyobb filmpiacává vált. 
   
Az állami tulajdonú China Film Group azonban újabb kétszázalékos adót rótt ki minden forgalmazott külföldi filmre, amelynek megfizetését a hollywoodi filmstúdiók visszautasították.
   
A patthelyzet azt jelenti, hogy olyan nagy kasszasikerek után, mint a Vasember 3. a hollywoodi stúdiók egyelőre semmiféle részesedést nem kapnak a kínai jegybevételekből.

Pedig a Disney a kínai közönség megnyerésére különleges változatban mutatta be a produkciót: egy plusz jelenettel is kiegészítette, amelyben egy új szereplő is megjelenik. A Robert Downey Jr. főszereplésével forgatott akciófilm rekordbevételt hozott a kínai mozikban bemutatása első hétvégéjén.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés