bezár
 

film

2008. 10. 30.
Ma este Schiffer Pál Filmklub
Kéthetente csütörtökön a KINO-ban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ma este Schiffer Pál Filmklub Ismét útjára indult a Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetségének Schiffer Pál Filmklubja. Az őszi tematika címe: Megszállottság.

prae.hu

A programba csupa izgalmas régi és új magyar dokumentumfilmet válogattak a szervezők. Olyan klasszikus alkotások kerülnek műsorra, mint Zolnay Pál Fotográfia című filmje (1972), Kósa Ferenc Küldetés című munkája (1978) vagy Gazdag Gyula Hosszú futásodra mindig számíthatunk rövid dokuja (1969). Látható lesz Schiffer Pál két filmje (Etűd vívókról, 1962; A hetedik ajtó, 2000), valamint olyan kurrens művek, mint Papp Gábor Zsigmond Az ügynök élete (2004), illetve Szirmai Márton: A süllyedő falu (2007) című alkotása. A filmklub látogatói személyes téneteket ismerhetnek meg, melyek érdekesen tükrözik az utóbbi évtizedek történelmi-társadalmi-politikai átalakulásait és ezen belül az egyén választási lehetőségeit.
 
A vetítések helyszíne kéthetente csütörtökönként, 18 órai kezdettel a megújult Kino mozi (a volt Szindbád, Budapest, Szent István krt. 16.). A belépő előadásonként 400 forint, a kedvezményes árú, hat előadásra szóló bérlet 1800 forintba kerül, s érvényes Filmbarát Tagkártyával a belépés ingyenes lesz. Az előadások előtt bevezető hallható, a vetítések után pedig alkotók, kritikusok fognak részt venni a filmklub beszélgetéseken.

Most csütörtökön, október 30-án 18 órától
Füredi Zoltán Schmidt Éváról készített elgondolkodtató portréfilmjét, A hagyatékot vetítik.

 
Schmidt Éva néprajzkutatót 2002-ben tragikus és titokzatos körülmények között holtan találták egy szibériai szállodaszobában. A kutató húsz évre zároltatta azt a valóban páratlan kutatási anyagot, amelyet a hanti nép körében gyűjtött. Nem sokkal később néhányan útnak indultak, hogy számba vegyék és Magyarországra hozzák hagyatékát. Küldetésük – akkor – meghiúsult, a történet azonban még csak most kezdődik… 

A vetítés után a mozi galériáján beszélgetés Füredi Zoltánnal.

Bővebb információ a Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetségének megújult honlapján!

nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés