bezár
 

zene

2013. 07. 30.
Trombitafesztivál Gucán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Algériából is érkeznek résztvevők a hagyományos szerbiai trombitafesztiválra, amelyet idén augusztus 5. és 11. között rendeznek meg Guca faluban.

prae.hu

A Balkán legnagyobb népi rezesbanda-fesztiváljára először érkezik 15 fős csoport Észak-Afrikából - adta hírül a legnagyobb példányszámú belgrádi napilap, a Blic.
   
Néhány éve franciák jártak a közép-szerbiai település fesztiválján, és az algériaiak tőlük hallották, hogy milyen nagyszerű hangulatú esemény a gucai.
   
Már megérkeztek az első vendégek Brazíliából, Olaszországból, Franciaországból, Magyarországról és Norvégiából, de jönnek németek, csehek, szlovénok, szlovákok, osztrákok, trombitások Macedóniából és Boszniából.
   
A fesztivál kiemelt vendége lesz a Magyarországon is jól ismert Boban Markovic fiával, Markóval és zenekarával. Boban Markovic karrierje Gucából indult, többször elnyerte a trombitaverseny fődíját.
   
A másik rézfúvós csillag, a világhíres Goran Bregovic és zenekara esküvői és temetési zenét játszik, vele zárják a fesztivált augusztus 11-én, vasárnap. Hétfőn, augusztus 5-én Guca főterén a trombitás életnagyságú szobránál lesz a verseny hivatalos megnyitója, pénteken és szombaton reggel 7 órakor trombitaszóra ébredhet a nép. Közben naponta többször állnak színpadra szerbiai és nemzetközi együttesek versengve a győzelemért. 
   
Az első gucai összejövetel 1961-ben volt, azóta a világ minden tájáról érkeznek együttesek és látogatók. Tavaly 800 ezren vettek részt a fesztiválon, idén a szervezők egymillió vendégre számítanak.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Nils Frahm: Day
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés