bezár
 

színház

2008. 10. 27.
A Vígszínház rendkívüli sikere Zágrábban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rendkívüli sikerrel szerepelt a Vígszínház társulata az Össztánc című darabbal Zágrábban a Horvát Nemzeti Színházban vasárnap.

Szkéné színház

A több mint 600 férőhelyes színház - amely ugyanakkor épült Helmer és Fellner tervei alapján, mint a budapesti Vígszínház, és ugyanakkor nyitotta meg kapuit is - teljesen megtelt közönséggel.

A Marton László rendezte darab végén 12 perces taps és hangos bravózás köszöntötte az együttest. A Vígszínház társulata hosszú évek után először szerepelt Horvátország legfontosabb színházában.

Xenia Detoni zágrábi műfordító és tolmács arról beszélt az MTI-nek, hogy a nemzeti színház prózai tagozata most először fogadott magyarországi magyar színházi társulatot, és a siker leírhatatlan volt.

Az Össztánc című darabot Békés Pál írta. Az előadáson nem hangzik el szó a színpadon, mindent a tánc, a mozdulatok és a gesztusok nyelvén mondanak el a színészek Magyarország elmúlt 80 évéről .

A műfordító elmondta, hogy a jobb érthetőség kedvéért Nagy Imre mártír miniszterelnöknek a néphez és a külföldi kormányokhoz intézett 1956. november 4-i nevezetes beszédét ("csapataink harcban állnak"), Szepesi György rádióközvetítését az 1954-es svájci labdarúgó-világbajnokság utolsó másodperceiről és Cseh Tamás balladáját, a Kedves Irén! kezdetűt fordította le horvátra, ezek feliratokon voltak olvashatóak az előadáson.

Xenia Detoni is megerősítette, hogy rég látott sikert aratott a Vígszínház társulata Zágrábban, s a hosszú idő után most fölújított vendégjáték ezzel megkezdődött a két színház között. November 30-án ugyanis a Horvát Nemzeti Színház társulata viszonozza a látogatást, és Botho Strauss A park című darabját mutatja be Szikora János rendezésében a Vígszínház színpadán.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés