bezár
 

zene

2013. 07. 22.
A berlini Konzerthausban lép fel a Zuglói Filharmónia
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A csütörtökön kezdődődő és augusztus 11-én záruló berlini Young Euro Classic elnevezésű zenei fesztiválra idén a Záborszky Kálmán vezette Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar kapott meghívást.

prae.hu

A fennállásának 60. évfordulójára készülő Zuglói Filharmónia nemcsak a berlini Konzerthausban lép fel pénteken este az ifjúsági fesztiválon, hanem másnap a német főváros Steglitz-Zehlendorf kerületében, amellyel Zugló testvérvárosi kapcsolatot ápol. Itt szombaton játszanak Záborszky Kálmán vezényletével - közölte az MTI-vel az együttes munkatársa, Szalóky Zsuzsa.
   
A Young Euro Classic fesztiválra magyar műsort állítottak össze: Kodály Galántai táncok című műve és Bartók Concertója hangzik el, Liszt Magyar Fantázia című versenyművét a fiatal zongorista tehetség, Berecz Mihály szólaltatja meg. 
   
A steglitz-zehlendorfi Liebermann-villa kertjében szabadtéri koncertet adnak, amelyen a környezethez illően keringőket és virtuóz műveket játszanak, Csajkovszkij-, Liszt-, Kodály-, Brahms-, Johann Strauss- és Berlioz-darabokat. 
   
Young Euro Classic Fesztivált fontos ünnepnek tartják a szervezők, mert a 17 nap alatt a legkülönbözőbb kultúrák fiatal muzsikusai találkozhatnak. Nemcsak Beethoven és Sosztakovics alkotásait mutatják be, hanem kortárs zenét, Ázsiában, Afrikában vagy Dél-Amerikában keletkezett műveket is. 
   
A művészeti vezető, Dieter Rexroth szerint a Young Euro Classic nem csupán a fiatal zenészek hangszeres és vokális készségét méri fel, hanem a merész és szokatlan zenei alkotások révén a tudománynak is muníciót ad. 
   
A Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar a magyar komolyzenei élet egyik számottevő szereplője. 2000-ben elnyerte a Magyar Örökség Díjat, 2006-tól hivatásos zenekarrá vált Zuglói Filharmónia néven, 2011-ben Nemzeti Ifjúsági Zenekari címet kapott.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés