bezár
 

irodalom

2013. 07. 19.
Nem indul bűnvádi eljárás az Új Kiáltó Szó szerzői és aláírói ellen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem indít bűnvádi eljárást a Máramaros megyei ügyészség a nagybányai magyarok által 2012-ben szerkesztett és nyilvánosságra hozott Új Kiáltó Szó című röpirat szerzői és aláírói ellen - közölte pénteki számában a Krónika című napilap.

prae.hu

Az érintettek, a nagybányai magyar közélet kiemelkedő személyiségei, szerdán kapták kézhez az ügy ejtését közlő ügyészségi értesítést.
  
Az Új Kiáltó Szó a nagybányai és a bányavidéki magyarságért című kiáltvány tavaly júniusban jelent meg több erdélyi magyar lapban, augusztusban a román média kampányt indított a dokumentum kapcsán. 
   
A kiáltványban a szerzők megállapították, hogy a helyi magyar közösség legjobbjait is "betegség" fertőzte meg, "amelynek évtizedes tünetei: a vegyes házasságok terjedése, az anyanyelvű oktatás elutasítása, az elvándorlás, a tiltakozás nélküli belesimulás a többségi nemzettestbe, az önmagunkkal szembeni igénytelenség és letargia".

A kiáltvány a helyzetértékelés után magyarságuk megőrzésére buzdította a bányavidéki magyarokat. 
   
A dokumentum akkor született, amikor kiderült, hogy az egyik nagybányai iskola magyar tannyelvű nyolcadik osztályában a diákok mintegy fele - a nagybányai magyar közélet megannyi "húzóemberének" a gyermeke - román nyelven kívánja folytatni tanulmányait. 
   
A dokumentum kirekesztőnek vélt passzusai miatt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) hivatalból indított vizsgálatot az ügyben. Magánszemélyek feljelentése nyomán is indult azonban ügyészségi vizsgálat, a rendőrség kihallgatta az érintetteket. 
   
A dokumentum szerzői és aláírói a meghallgatások során mindvégig arra hivatkoztak, hogy röpiratuk pusztán a bányavidéki magyarság identitása védelmében született, az senki ellen nem irányul. 
   
A röpirat címe a Kós Károly által 1921-ben megszövegezett, az erdélyi magyar közösség által azóta is referenciának tekintett Kiáltó Szó című kiáltványra utal vissza. 
   
A 2011-es népszámlálási adatok szerint Máramaros megye lakosságának hét százaléka magyar ajkú, Nagybányán a magyarok aránya 11 százalék.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés