bezár
 

art&design

2013. 07. 08.
Várakozáson felül zárt Picasso Zágrábban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Felülmúlta a várakozásokat a zágrábi Picasso-kiállítás látogatottsága, amely minden idők legdrágább tárlata volt Horvátországban - adta hírül hétfőn a horvát média.

prae.hu

Az első becslések szerint összesen több mint 130 ezren voltak kíváncsiak a párizsi Musée National Picasso mesterműveket bemutató kiállítására, amely március 23. és július 7. között volt látogatható a Klovicevi Dvori Galériában. Csak a vasárnapi zárónapon ötezernél is többen váltottak jegyet a tárlatra.
A zágrábi galéria rendkívül elégedett a látogatottsággal, mert a látogatók száma már egy hónappal ezelőtt meghaladta az előzetesen remélt százezres számot.
   
A tárlat több mint száz festményen, szobron, fotográfián és dokumentumon keresztül mutatta be Pablo Picasso életművének keresztmetszetét. Olyan festmények voltak láthatók, mint a melankolikus szépség, Olga Koklova, Picasso első felesége, akit a 20. század elején neoklasszikus stílusban festett meg a művész, a Két futó nő a tengerparton kubista vízió 1922-ből, Dora Maar portréja 1937-ből, a La Celestina a kék periódusból vagy a Nőstény kecske szobor 1950-ből.
   
A zágrábi kiállítás egy utazó Picasso-tárlat utolsó állomása volt. A párizsi Picasso Nemzeti Múzeumnak otthont adó épületet, a Marais negyedben lévő Hotel Salé barokk palotát 2008 óta felújítják és nyárra készül el, így a horvát fővárosból az anyag visszakerül eredeti helyére.
   
A kiállítás öt kontinens több országát bejárta az Egyesült Államoktól Kínán, Japánon, Ausztrálián át az Egyesült Arab Emírségekig.
   
Korábbi horvát sajtójelentések szerint Horvátországban ez volt az eddigi legdrágább tárlat, költségei mintegy 9 millió kunát (354 millió forint) tettek ki.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A tizenkettedik European Remembrance Symposiumról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

építészet

Kritika a Kis magyar kockológia című kiállításról
irodalom

Műfajok, művészeti ágak, médiumok keveredése Milosevits Péter életművében
Újra nagyvásznon Tarr Béla Panelkapcsolat című filmje
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés