bezár
 

film

2013. 07. 07.
Sőth Sándor: a Karlovy Vary-i siker megnyitja az utat A nagy füzet európai forgalmazásához
Kokes János, az MTI tudósítója jelenti
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szász János A nagy füzet című alkotása nyerte szombaton a fődíjat, a Kristály Glóbuszt a Karlovy Varyban rendezett nemzetközi filmfesztiválon. A film sikere kulcsfontosságú ahhoz, hogy az alkotás bekerüljön az európai filmforgalmazásba – nyilatkozta szombaton Sőth Sándor, a film producere az MTI prágai tudósítójának.

prae.hu

"Ez az elismerés nagyon sokat segít abban, hogy ez az alkotás Európában a mozifilmek forgalmazásában eljusson minél több emberhez. Számunkra ez az értelme egy ilyen nemzetközi koprodukciónak, amelyben német-magyar-osztrák-francia pénzekkel támogatva sikerült megalkotnunk egy európai filmet" – mondta Sőth Sándor, aki a cseh fürdővárosban megrendezett filmünnep díjátadóján az alkotók nevében átvette az elismerést.

A nemzetközi szereplőgárdát felvonultató filmnek, amely a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamánál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története, ez volt a világpremierje.

Az Agnieszka Holland lengyel filmrendező által vezetett nemzetközi zsűri "háború nélküli háborús film"-ként jellemezte A nagy füzetet.

"Ez a film tulajdonképpen egy univerzális történet, egy parabola, amely arról szól, hogy a háború a gyerekek lelkében milyen pusztítást visz végbe. Mert a háború először az erkölcsöt ássa alá, s az embereket először lelkileg teszi tönkre. Ez nem egy második világháborús történet, hanem jóval túlmutat a koron, hiszen a világban ma is nagyon sok háború van és gyerekek szenvednek tőle" – fejtette ki Sőth Sándor.

Mint azt a Magyar Filmunió MTI-hez eljuttatott közleménye kiemelte, először kapta magyar játékfilm a fődíjat a közép-európai régió legnagyobb és egyetlen A-kategóriás filmszemléjének 1946-ig visszanyúló történetében. A fődíjjal 25 ezer dolláros pénzjutalom is jár.

A fesztivál fődíja mellett A nagy füzet a közel 1200 mozit tömörítő Europa Cinemas hálózat díját, az Europa Cinemas Labelt is elnyerte Karlovy Varyban. A díj nemcsak szakmai elismerés, hanem előnyt jelent a hálózat mozijaiban a film forgalmazásakor is.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Dev Patel: A Majomember
Csáki László: Kék Pelikan
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés