bezár
 

art&design

2013. 07. 06.
Állandó iszlám kiállítás az Iparművészeti Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének iszlám vonatkozású műtárgyait, köztük szőnyegeket, dísznyergeket és fegyvereket mutatnak be azon az állandó tárlaton, amely hétfőn nyílik meg Budapesten.

prae.hu

Ázsia és Észak-Afrika iszlám országaiból a budapesti Iparművészeti Múzeum gyűjteményébe került művészeti alkotásokból mutat be válogatást a múzeum hétfőn nyíló állandó tárlata. A kiállított textilek, fémtárgyak és kerámiák származása Marokkótól Iránon át a Kaukázus térségéig terjed, keletkezésük a 9. századtól a 19. századig tartó időszakot öleli át - közölte az intézmény az MTI-vel.

A gyűjtemény legjelentősebb egységes részét azok a színes szőnyegek, drágakövekkel díszített dísznyergek, és ceremoniális fegyverek alkotják, amelyek főként kereskedelem és ajándékozás révén a 16-17. századi Oszmán-török birodalom területéről kerültek Magyarországra.

Az állandó új tárlat a múzeum második emeleti kupolatermében kap helyet az épület tervezett rekonstrukciójáig. A felújítás után a tervek szerint nagyjából hatszoros alapterületen, több más tárgyegyüttessel bővülve nyílik meg újra a kiállítás az erre a célra kialakított Iszlám szárnyban.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés