bezár
 

art&design

2013. 07. 05.
Szondi Várjátékok Drégely váránál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Középkori harci bemutatók és ostromjátékok is várják az érdeklődőket a Szondi Várjátékokon szombaton a Nógrád megyei Drégelypalánkon; a programot 22. alkalommal rendezik meg Drégely váránál.

prae.hu

Pásztor Ildikó, a helyi művelődési ház igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a várvédelem korszakát idézik fel változatos, gazdag, történelmi ihletésű programokkal.
   
A hollókői Szent László Lovagrend vitézei viselet- és fegyvertörténeti bemutatót tartanak, beavatják a nézőket a hadijátékokba is. Az Ilinyi Íjász Egyesület íjászbemutatóval lesz jelen. A zászlófelvonás és a zászlóforgatók bemutatója után Drégely hőse címmel ad zenés műsort a Tormay Cécile Irodalmi és Történelmi Társaság.
   
Délután a vár alatti Schaffer-kúti tisztáson folytatódik a program középkori harci bemutatókkal és íjászbemutatóval, az Egri Vitézlő Oskola jóvoltából pedig erődpróbákkal és ostromjátékkal.
   
Megnézhetik a látogatók a hastáncosok műsorát, a kézművesek kirakodóvásárát, a kisebbeket középkori játszóházi foglalkozások várják.
Pásztor Ildikó hozzátette: a sziklavár a hősi helytállásról és hazaszeretetről üzen a mának. Drégely várának történelmi jelentősége a török betörésekhez köthető. Esztergom és Nógrád eleste után Várday Pál érsek a jobbágy származású Szondi Györgyöt nevezte ki a rossz állapotú vár parancsnokává.

1552. július 6-án Ali pasa 12-14 ezer fős hadseregével érkezett meg a vár alatti fennsíkra. Szondi György és katonái négy napon át védekeztek elszánt bátorsággal a túlerő ellen. 
   
Drégely vára a nemzeti örökség része, történelmi emlékhely.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés