bezár
 

film

2013. 06. 30.
Gyermekkatonák rajzaiból nyílt kiállítás a Művész moziban
Művész mozi, 1066 Budapest, Teréz krt. 30.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Június 27-én mutatta be a PARLUX Entertainment A háború sámánja című, Oscar-díjra® jelölt kanadai filmet a hazai mozikban, ehhez kapcsolódóan gyermekkatonák rajzaiból szerveztek kiállítást a Művész moziban.

prae.hu

A háború sámánja közel 30 filmes díjat nyert el ,a kritikusok véleményét gyűjtő és összegző RottenTomatoes.Com-on 96%-os az átlaga, a prae.hu film rovatában Túl közel Afrikához címmel olvashatnak róla.

A film  fontos társadalmi üzenetet hordoz, a gyerekkatonák embertelen világát mutatja be. A Human Rights Watch becslései szerint a világ 17 országában jelenleg mintegy 300ezer gyerekkatona áll fegyverben, egyes országokban a tizenévesek 15 százaléka gyerekkatona vagy volt gyerekkatona. Nem önként mentek: elrabolták, majd erőszakos besorozással szolgálatra kényszerítették őket.

<iframe width="420" height="236" src="//www.youtube.com/embed/1y-zIFxz2Hk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A gyermekkatonákat elrabolják a családjuktól, megfosztják az oktatástól, harcra és gyilkolásra kényszerítik őket. Fogvatartóik potenciális fegyverforgatónak tekintenek bárkit, aki elbír egy kalasnyikovot. A besorozott gyerek kiképzésen esik át, amely testi fenyítéssel kezdődik, és ideológiai sulykolással ér véget. A gyerekek eredeti identitását jószerivel teljesen törlik; a kiképzés után tökéletes gyilkológéppé válnak. Friss tanulmányok közel 50 százalékra becsülik a lányok arányát a felfegyverzett csoportokban. Őket szexuálisan is kihasználják. Sok gyerek tízéves kora előtt már ölt embert. A gyerekkatonák élete csupa erőszak. Vagy ölsz, vagy ők ölnek meg téged. Az Amnesty International idén nyáron jelentést adott ki, amelyben gyerekek vallanak az átélt borzalmakról, köztük a kongói polgárháborúról. Elmondásuk szerint gyakran a családjuktól rabolták el a gyermekeket, s alkohol, kábítószer, valamint kínzással is felérő "kiképzés" segítségével vették rá őket, hogy részt vegyenek a vérengzésekben, melyek során kannibalizmus is történt.

További információ a témában:
http://magyarnarancs.hu/kulpol/haboru-es-bunosok-80968 
http://video.ca.msn.com/watch/video/children-of-congo-from-war-to-witches/1s69vno4c 
http://www.zmne.hu/aarms/docs/Volume9/Issue2/pdf/12.pdf 

<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/Tc5329kuhaU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A filmről részletes információkat ezen a linken találnak:
https://www.box.com/s/7exaaxlnl19hy6n2qiej

A PARLUX Entertainment kollégái a film magyarországi mozipremierjét felhasználva a fenti problémára kívánják ráirányítani a magyar társadalom figyelmét, ezért a Művész moziban kiállítást rendeztek be gyermekkatonák rajzaiból. A kiállításon megtekinthető alkotásokat Szilasi Ildikó Hermina kulturális antropológus, Afrika-szakértő, közgazdász, A háború gyermekei című könyv szerzője, az Afrikai-Magyar Egyesület állandó szakértője gyűjtötte 2004-2007 között a Save the Children és a Belga Vöröskereszt gyerekkatona reintegrációs központjaiban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Kinshasában és Észak- Kivu tartományban. A rajzokat egykori kelet-kongói gyerekkatonák készítették. (AK 47-es gépkarabély, vízfestékkel. Egy katonatábor képei, filccel. Katonai térkép, emlékezetből, fekete tollal.)

A kiállítás belépődíj nélkül megtekinthető a mozi nyitvatartási idejében.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés