bezár
 

art&design

2013. 06. 27.
Kuláklistákat tettek közzé
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kuláküldözés június 29-én tartandó emléknapja alkalmából a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár közzétette honlapján a megye településein 1950-ben összeállított kuláklistákat - tájékoztatta az intézmény csütörtökön az MTI-t.

prae.hu

Szabóné Maslowski Madlen, a levéltár munkatársa elmondta, a volt Szolnok Megyei Tanács Pénzügyi Osztály 92. raktári szám alatt összegyűjtött települési kuláklistáit az áldozatokra való emlékezés céljával jelentették meg, valamint azért, hogy segítsék a téma professzionális és családtörténeti kutatóinak a munkáját.
   
Csönge Attila levéltáros hangsúlyozta, azért az 1950-es dokumentumokat tették közzé, mivel a megye valamennyi településére vonatkozóan átfogó pillanatfelvételt nyújtanak. Terveik szerint a most beszkennelt dokumentumok adataiból később kereshető adatbázist is szeretnének kialakítani.
   
Az első kuláklisták 1948-ban készültek, adóösszeírásnak álcázva. A későbbi években újabb listák készítésével frissítették, módosították az adatokat. 1949-ben Szolnok megyében 5081 kulákot írtak össze, akikre büntető jellegű pótadót is kivetettek, az állami hitelekből pedig kizárták őket. 
   
A kulákként kezelt gazdákat nem csak a terménybeszolgáltatással, hanem sokszor szándékosan betarthatatlan rendeletekkel, ÁVH-s házkutatásokkal, terményelkobzással, erőszak alkalmazásával is zaklatták, gyermekeiket pedig nem engedték egyetemre, olykor középiskolába sem.
   
Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2002-ben Karcagon emeltek kopjafát a kommunista diktatúra parasztáldozatainak emlékére.
   
A lista a http://www.szolarchiv.hu/kateg-165-1-kulaklistak.html címen érhető el.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés