bezár
 

art&design

2013. 06. 26.
Izraeli tiltakozás az UNESCO ellen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az izraeli külügyminisztérium tiltakozott a jeruzsálemi világörökségi helyszínen folyó izraeli tevékenységet elítélő UNESCO-határozat ellen.

prae.hu

A szervezet Világörökség Bizottsága jelenleg is tartó kambodzsai ülésszakán - Jordánia és a Palesztin Hatóság nyomatékos kérésére - egy Jeruzsálem miatt Izraelt ostorozó határozatot fogadott el.
   
Ebben elítélte egy látogatóközpont és egy a Siratófalhoz tartó lift építésének terveit, valamint az óvárosban folyó régészeti feltárásokat, mondván, azok ártanak a Templomhegy tetején, a Mecsetek terén lévő muzulmán szent helyeknek. Azzal is megvádolták a zsidó állam hatóságait, hogy az Óvárosról szóló fontos információkat elmulasztottak átadni a bizottságnak.
   
Az izraeli külügyminisztérium közleménye szerint a határozatban foglaltak nem felelnek meg a valóságnak. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 2011-ben vette fel Palesztinát teljes jogú tagjává, azóta az izraeli és a palesztin tisztviselők Jeruzsálem ügyeiben az UNESCO keretein belül is küzdenek egymással.
   
Jeruzsálem óvárosa és a városfal 1981-ben került fel a világörökségi listára Jordánia javaslatára, 1982 óta a veszélyeztetett helyszínek között szerepel.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés