bezár
 

irodalom

2013. 06. 26.
Nemzetközi betlehemes kongresszus és diáktalálkozó
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemzetközi betlehemes kongresszusnak és diáktalálkozónak ad otthont szerdától vasárnapig Kecskemét. Az eseményt most első alkalommal szervezi meg az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány.

prae.hu

Floszberger Dorka, az esemény igazgatója az MTI-nek elmondta: az alapítvány hét éve ír ki pályázatot Kárpát-medencei magyar diákcsoportoknak egy karácsonyi időszakhoz kötődő népszokás, a betlehemezés megőrzése, népszerűsítése érdekében.
   
Hangsúlyozta: e hagyomány a szervezők meggyőződése szerint a mai világban jelentőségénél kevésbé megbecsült, maradandó emberi értékeket és mintákat közvetít. A misztériumjáték mondanivalója a maga egyszerűségével és őszinteségével örömet közvetít és utat talál az emberek szívébe – fogalmazott.
   
A pályázatok elmúlt hétéves ciklusának lezárását, a résztvevők tapasztalatcseréjét és munkájuk elismerését szolgálja a kecskeméti találkozó, amelynek a piarista gimnázium ad otthont. A témához képest szokatlan időpontválasztást elsősorban az indokolta, hogy a mozgalomba bekapcsolódó fiataloknak és pedagógusoknak – számuk az elmúlt télen megközelítette az ezret – kizárólag a nyári szünetben nyílik lehetőségük elutazni egy többnapos seregszemlére – magyarázta az igazgató. 
   
Szólt arról is, hogy a betlehemezéshez kapcsolódó előadások, bemutatók mellett más színes programok is várják az előzetes visszajelzések alapján az ország minden tájáról, valamint a Vajdaságból és Erdélyből érkező mintegy 220 vendéget.
   
A kongresszus résztvevői pénteken Budapestre kirándulnak, és a Parlamentbe is ellátogatnak, ahol Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke fogadja őket. Az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány ünnepélyes keretek között ott adja át a korábbi pályázatokon legeredményesebben szereplő tanároknak járó elismeréseket – közölte Floszberger Dorka, jelezve: a diákcsoportok legjobbjának ítélt fődíj nyaralás az adriai tengerparton.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés