bezár
 

film

2013. 06. 24.
Mecenatúrás mű az animációs filmfesztivál nyertesei között
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Média Mecenatúra program által támogatott alkotás nyerte a legjobb forgatókönyvért járó különdíjat a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon. Glaser Katalin Három nagymamám volt című munkájának sikeréről Kollarik Tamás, a támogatást nyújtó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja tájékoztatta az MTI-t hétfőn.

prae.hu

A film duplán is díjazott, hiszen a diákzsűri is ennek az alkotásnak adta az oklevelét - emlékeztetett a vasárnap zárult rendezvény eseményeire Kollarik Tamás. Az alkotó a negyedórás filmben a nagyszülők szerepére irányítja a figyelmet, életútjuk bemutatásával.
   
A gyerekzsűri díját Szirmai Márton Grimm Café című filmje nyerte. Az animációs film figuraterveit Agócs Írisz készítette, aki számos színes mesekönyv illusztrációjával dicsekedhet.
   
A június 19. és 23. között zajló Kecskeméti Animációs Filmfesztiválra összesen 174 alkotást neveztek, amelyet öttagú rangos nemzetközi zsűri bírált el. 
   
Az indulók között volt több olyan alkotás, amely a Magyar Média Mecenatúra programjában nyert támogatást. Gyulai Líviusz, Klingl Béla, Horváth Mária, a Schibik József-Morvay Gábor alkotópáros és Szoboszlay Péter szintén a médiatanács támogatásával újjáélesztett, nagy múltú, magyar sikereket felsorakoztató animációs műfaj rangos seregszemléjén mérettette meg magát.
   
Kollarik Tamás beszámolt arról is, hogy a fesztiválon kerekasztal-beszélgetésben mutatta be a Magyar Média Mecenatúra program Macskássy Gyula animációs filmes pályázatát. Hozzátette: a mecenatúra program két év alatt huszonöt animációs film elkészültét és huszonöt alkotó munkáját támogatta összesen 220 millió forinttal. 
   
A médiatanács tagja a program koordinátoraként elmondta: a testület célja a sokszínű és tartalmas, kulturális értékeket hordozó rajzfilmes alkotások megvalósulásának támogatása.
   
Kifejtette, hogy a komoly hagyományokkal rendelkező magyar animáció nemzeti kultúránk értékes része, amelyet támogatni kell, a médiatanács is ezért emelte idén 50 százalékkal a támogatási keretét. 
   
A szakember hozzátette, hogy a közeljövőben újabb szakmai egyeztetést terveznek, továbbá meg fogják vizsgálni annak a lehetőségét, hogy milyen módon lehetne további támogatási lehetőségeket nyújtani az animációs műfaj alkotóinak.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Luca Guadagnino: Challengers
Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés