bezár
 

építészet

2008. 10. 24.
Diósdi ház nyerte az "Év Háza Díjat"
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Diósdi ház nyerte az "Év Háza Díjat" Egy diósdi, Szentgyörgyi László tervei alapján megépített ház kapta meg az "Év Háza Díjat" a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában rendezett díjátadón szerdán.

prae.hu

A nyertes ház tervezője a legjobbnak járó díj mellett a legjobb családi ház számára felajánlott különdíjat is hazavihette. A pályázat célkitűzéseivel összhangban a zsűri az adott épület esetén megvalósuló környezettudatos építészeti gondolkodás díjával a Koller József építész által Pécsre tervezett házat jutalmazta. 

Gazdára talált a fenntartható ingatlanhasznosítási magatartás különdíj is: ezt Mayer Brigitta nyerte a budapesti Nevegy utcában épített többlakásos társasház tervezéséért. A zsűri azonban nem talált olyan épületet, amelyet a korszerű épület-rehabilitáció díjban részesíthetett volna. 
 1
Az "Év Háza Díj" hét év szünet után magánszemélyek kezdeményezésére a Magyar Építőművészek Szövetségének támogatásával kelt ismét életre. Az építészek 2005. augusztus 1-je és 2008. július 31. között jogerős használatba vételi engedélyt kapott Magyarországon megépített maximum négylakásos lakóépülettel, lakóépület-bővítéssel, -felújítással vagy nyaralóépület terveivel - egyidejűleg pályázóként eggyel - pályázhattak az idei díjra. 

A pályázati határidőig 28 pályamű érkezett be. A díjazásra jelölt épületek kiválasztásánál a zsűri szem előtt tartotta az építészeti minőség mellett a racionalitást és a mértéktartást. 

Az Év Háza címet kizárólag olyan épületek kaphatták, ahol példaértékű megoldásként egyensúlyban maradtak az alkalmazott építészeti eszközök és a reális funkció igényei, költség és kivitelezési minőség szempontjából is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés