bezár
 

art&design

2013. 06. 23.
Szent Iván-éji programok a Veszprém megyei várakban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizenöt vár csatlakozott a Veszprém Megyei Várak Egyesületének felhívásához és gyújt őrtüzet hétfőn éjjel. Egyes várakban éjszakai programokat is kínálnak Szent Iván éjjelén.

prae.hu

A Veszprém Megyei Várak Kapitánysága Szent Iván éjszakájára hirdette meg az Őrtüzek éjszakáját: este fél tízkor minden csatlakozó várban jelzőtüzeket gyújtanak, hogy ráirányítsák a figyelmet váraikra, a hagyományok őrzésére és a hagyománytiszteletre. Ahol nem tudnak jelzőtüzet gyújtani, ott fáklyákkal jelzik csatlakozásukat - közölték a szervezők az MTI-vel.

A középkori emberek hitték, hogy a Szent Iván-éj a fény, a szerelem és a termékenység ünnepe, ezt a hagyományt szeretnék tovább éltetni a szervezők.

A kivilágított csobánci várban néptáncosok, népi játékok, fegyverbemutató, Hangodi László Történelmi Csobánc vára című előadása, máglyagyújtás, szalonnasütés, helyi borok kóstolása, tűzzsonglőrök és végül fáklyás levonulás várja a látogatókat.

Ugyanaznap Szigligeten este nyolckor fegyver- és harcászati bemutató kezdődik, majd várlátogatásra invitálják a látogatókat a fáklyák fényében, fél tízkor pedig meggyújtják a jelzőtüzet és jelzőfényeket a környező váraknak. A program tűzzsonglőr-bemutatóval ér véget.

A résztvevő várak listája a www.varkapitanysag.hu oldalon olvasható.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés