bezár
 

art&design

2013. 06. 22.
Múzeumok éjszakája - Este indult be az élet a Várban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Este hat után érkezett a legtöbb látogató a budai Várba annak ellenére, hogy a legtöbb helyszínen már délelőtt megkezdődtek a Múzeumok éjszakája programjai.

prae.hu

A Magyar Nemzeti Galéria állandó tárlatai mellett számos programmal várta a látogatókat: a Magyar Fotóművészet az új évezredben című kiállításon a gyerekek kipróbálhatták a camera obscurát és az impresszionizmus által ihletett ékszereket és hajdíszeket készíthettek.

A Nemzeti Táncszínházban Lakatos János koreográfus a musicalek világába kalauzolta el a táncos filmek szerelmeseit. Az érdeklődők a Táncoló filmkockák programon Fred Astaire mellett Gene Kelly, Liza Minelli, Patrick Swayze filmjeinek kulisszatitkaival ismerkedhettek meg.

A Hadtörténeti Múzeumba érkezők az éjszaka során a szablyavívásban és különböző ügyességi, technikai játékokban tehették próbára tudásukat, és szimulátorok segítségével megtapasztalhatták a repülés élményét is. A wargame játékoknál óriási sorok kígyóztak, a fiúk mellett a lányok és anyukáik is szívesen próbálták ki a lézerfegyvert és a MIG29 vadászgép szimulátort.

A Sziklakórház szabadtéri programjai már délelőtt 10 órától várta a koránkelőket: a Magyar Honvédség 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalja a nap folyamán több alkalommal is bemutatót tartott. A Magyar Vöröskereszt az elsősegélynyújtás részleteibe avatta be a laikusokat, a bátrabbak véradásra is jelentkezhettek. A kórház előtt 9 órától már kígyózó sor állt, aki be akart jutni még szombaton, két órás sorban állásra számíthatott.

A 2002-ig titkos légókórház és atombunker hűvös kamrái megváltást jelentettek a még este is tomboló hőség elől, az ide "menekülők" csaknem 200 darab élethű viaszfigura, és a kórház eredeti berendezése segítségével utazhattak vissza a II. világháború, 1956 és a hidegháború éveibe.

A Kossuth téren a Néprajzi Múzeum a finn ryijy (csomózott szőnyeg) történetének több mint 300 esztendős múltját mutatta be a közönségnek Tuomas Sopanen finn biológus professzor, aki saját gyűjteményéből több mint 100 darabot hozott a magyar közönségnek 352 darabos kollekciójából. A tárlaton a legrégebbi darab 1707-ből való volt.

A vállalkozó kedvűek kiscsoportos kalandtúrák során bepillanthattak az etnológiai archívumba, a fagyasztókamrába, a gyűjteményi raktárba, a pincébe és padlásra is. A zenekedvelők szerb népdalokat, sváb fúvósokat és klezmert is hallgathattak.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés