bezár
 

art&design

2013. 06. 22.
Múzeumok éjszakája - Francia életérzés, Egri csillagok és meztelen férfiak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Francia péksütemények garmadájával, iparművészeti vásárral, repülőszőnyeggel és török teával, valamint férfiakt-gyorstalpalóval várta az érdeklődőket az Iparművészeti Múzeum, a Nemzeti Múzeum és a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum szombaton, a Múzeumok éjszakáján Budapesten.

prae.hu

Az Iparművészeti Múzeum főbejáratánál tábla hirdette a programokat, a kora esti órákban kisebb tömeg várakozott a múzeum lépcsőjén, hogy maga mögött hagyva a tikkasztó hőséget, csatlakozhasson azon szerencsésekhez, akik már a croissant és dizájnersütemények illatával belengett hűvös aulában élvezték a Creative Arts Fair iparművész vásár nyüzsgését és elmerültek az éppen megkezdődött divatbemutatóban. A műanyag ékszereket és újrahasznosított anyagból készült táskákat kínáló árusok között felállított kifutón pezsgő- és esőálló toalettek, "csináld magad" ruhaköltemények váltották egymást.

A múzeum könyvtára felé haladva, ahol a Sezlon, zseton, rekamié című előadás várta a francia nevű tárgyak eredetére kíváncsi látogatókat, az ablakon kinézve a pétanque nevű, szintén francia eredetű labdajátékot űző fiatalokat lehetett látni. Az új ismeretekre vágyó múzeumlátogatók emellett a francia új cirkusz műfajáról hallhattak előadást, amely olyan kérdésekre kereste a választ, hogy művészet-e a cirkusz, illetve cirkusz-e az új cirkusz. A francia filmek szerelmeseinek késő esti vetítésekkel készült a múzeum (Mosás, vágás, ámítás; Szauna Párizsban), míg a komolyabb élményre vágyókat az intézmény kurátorai kalauzolták végig néhány időszaki tárlaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum kertjének bejáratától alig pár lépésnyire aszaltgyümölcs-masszából készült jókora törökbasaszobor utalt az intézmény idei éjszakai repertoárjára, amelynek középpontjában az Egri csillagok című Gárdonyi-regény állt. A múzeum lépcsőjén megpihenő látogatók elé repülőszőnyegbe csimpaszkodó gyerekek és rendszeres időközönként tüzet okádó hőlégballon látványa tárult a kora esti órákban.

A nyüzsgő aulán túljutva a látogatók nyugodtan rábízhatták magukat a padlót díszítő csillagokra, amelyeket követve biztosan izgalmas programba csöppentek. Az érdeklődők szabadon mozoghattak a kiállítási terekben vagy belehallgathattak egy-egy török tematikájú előadásba. A múzeumi forgatagban megfáradt látogatók az épület belső udvarán kialakított "nyugalom szigetén" pihenhettek meg, ahol színes fátylakkal befedett kanapékon és babzsákokon élvezhették a csillagászati előadásokat. Az udvaron szőnyegekkel körülölelt török tea- és kávéház, illetve vízipipa is várta az érdeklődőket.

A Ludwig Múzeumban az intézmény kurátorai tartottak tárlatvezetést a látogatóknak és a felnőtt vendégek a férfi akt rajzolásába is belekóstolhattak egy modell és egy rajztanár segítségével. Az éjszakai Szabadegyetem extra a pornográfia és művészet kapcsolatát tekinteti át, a könyvtárban pedig óránként művészeti prezentációk várták a közönséget Férfiakt a művészetben címmel.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés