bezár
 

art&design

2013. 06. 22.
Múzeumok éjszakája - Megnyílt Jakatics-Szabó Veronika kiállítása a Mélycsarnokban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Olvasónapló címmel nyílt meg szombat délután, a Múzeumok éjszakáján Jakatics-Szabó Veronika kiállítása a Műcsarnok mélyföldszinti projektgalériájában, a Mélycsarnokban.

prae.hu

Az idén rendhagyó megnyitót tartott a Műcsarnok a Múzeumok éjszakájának 18 órás kezdete előtt, így máris sokan eljöttek ebben a "trópusi időben" - mondta el köszöntőjében Gulyás Gábor igazgató.

Jakatics-Szabó Veronika festészetének központi témája az urbánus terek és lakóik ábrázolása. Olvasónapló című kiállításán a városi létezés egyik elhagyhatatlan elemét, az olvasást, a szövegekhez és könyvekhez való viszonyt dolgozza fel. A művész nemcsak új témát vet fel, de új médiumokat is birtokba vesz: kifejezetten a kiállításra készült mozgóképek és könyvobjektek is gazdagítják a kifejezésmódjait.

A tárlatot megnyitó Révész Emese művészettörténész kiemelte: már a helyszín is szimbolikusnak tekinthető, hiszen az olvasás helye egyre inkább underground tér. Az olvasás ráadásul mindig veszélyes dolognak számított, mert lehetőséget ad az önálló véleményalkotásra - tette hozzá.

A kiállítás első videója is részben erről szól: az olvasó körül megszűnik a tér, marad a könyv mint a világ egyetlen kézzelfogható része, majd a látogató elérkezik a könyvespolcokhoz, egy klasszikus polgári könyvtárhoz. Jakatics-Szabó Veronika erről beszél és nem az e-könyvről, ez a klasszikus könyvtár azonban lassan muzealizálódik, az e-bookok hatalomátvétele után nemsokára múzeumi tárlók mutatják be az otthoni könyvespolcokat - figyelmeztetett a művészettörténész.

Révész Emese kiemelte, hogy a magyar művészetben nagy hagyománya van a könyvobjekteknek, a fiatal művészt azonban nem ez érdekli, hanem "az olvasás mágiája, az olvasás csodája".

Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy össze tudja-e barátkoztatni a szöveget és a képet, ennek legszebb példái Jakatics-Szabó Veronika versképregényei: kép és szöveg egybefonódik, ezáltal a kép megmenti a szöveget - fogalmazott.

A Rózsás Lívia által rendezett tárlat augusztus 8-ig látogatható.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés