bezár
 

art&design

2013. 06. 22.
Jász világtalálkozó Jászberényben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A jász föld vonzásáról beszélt Jászberény polgármestere a városban zajló Jász világtalálkozó szombati díszünnepségén.

prae.hu

"A jász föld vonzása korunkban sem veszít erejéből, nap mint nap különös várakozással tekintünk erre a helyre, ami az életben sokszor örömmel és olykor bánattal ajándékozott meg minket, és ez így lesz a jövőben is" - mondta Szabó Tamás (Fidesz).

Őseikről szólva arra emlékeztetett: ők voltak azok, akik ha kellett, harcos erővel, ha kellett, anyagi áldozatot hozó összefogással megvédték és megőrizték a Jászságot, azt a földet és népét, amelynek önállósága soha nem lehetett kérdéses.

"Elődeinket céljaik megvalósításakor nem a rideg érdek és a számítás, hanem a rombolhatatlan hazaszeretet és az egymásért érzett áldozatvállalás vezérelte, és ezekhez az eszményekhez hűséggel és becsülettel mindig és mindenhol, akár itt élő vagy elszármazott jászként méltónak kell lennünk" - mondta a város főterét megtöltő tömeg előtt.

A díszünnepség alkalmából felvonultak a jász települések küldöttségei, megszólaltatták Lehel kürtjét, elénekelték a jász himnuszt, beiktatták a jászkapitányt, valamint kitüntették a Jászság hírnevét öregbítőket.

A szervezők - az önkormányzat és a Jászok Egyesülete - a már tradicionálisnak tekinthető programok mellett új elemként bevezették az elszármazott jászok településeinek bemutatkozását, az első díszvendég a jász identitást a mai napig őrző Jászkarajenő volt. Elkészítették a Jászok Nagykönyvét is, amelyben a résztvevők kézjegyükkel örökíthetik meg a jövő nemzedékeknek szánt üzeneteiket.

A világtalálkozó kulturális és szórakoztató programok sokaságát kínálta és kínálja vasárnap estig a helybelieknek és a vendégeknek.

A jászok első világtalálkozóját 1995-ben, Jászberényben tartották a jász redemptió, azaz a jász önmegváltás 250. évfordulója alkalmából. A jász önmegváltás története 1702-ben kezdődött, amikor I. Lipót császár eladta a jászok és kunok lakta területeket a Német Lovagrendnek. Az ott élők azonban ebbe a változásba nem nyugodtak bele, és 1745-ben saját pénzükön visszavásárolták szabadságukat és régi kiváltságaikat.

A jászok nagyszabású rendezvényének azután évente más-más település volt a helyszíne. A sorozat 18 éve alatt a jászkapitány-választás hagyományának felelevenítésén túl elkészült a redemptiós zászló, és megszületett a jász himnusz is. Miután a jászsági települések mindegyike otthont adott a világtalálkozónak, az 2013-ra visszatért kiindulási pontjára, Jászberénybe.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés