bezár
 

irodalom

2013. 06. 21.
Művészeti csúcsdíjat alapít az EMMI és az MMA
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemzet Művésze díj elnevezéssel új, életjáradékkal járó művészeti csúcsdíj jön létre 2014-ben, ennek koncepcióját az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Magyar Művészeti Akadémiával (MMA) együtt dolgozta ki.

prae.hu

A kormány által elfogadott koncepció értelmében a Nemzet Művésze díj a művészeti díjak egymásra épülő rendszerében olyan úgynevezett csúcsdíjként jön létre, amelyet a köztársasági elnök és az MMA elnöke közösen ad át. Az új díjra irányadó szabályozás 2014. január 1-jén léphet hatályba - közölte az MTI-vel pénteken az Emmi.
   
A díjazott - mint a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó képviselője - személyes megbecsültsége okán járadék jellegű juttatásban részesül haláláig. A díj adományozásának alapfeltétele, hogy a díjazott már Kossuth-díjas legyen.
   
A kormány célja, hogy valamennyi művészeti ág legjelentősebb alkotóinak méltó időskori életkörülményeket biztosítson havi életjáradék formájában.
A koncepció alapján az Emmi törvénymódosítást készít elő. Ha a díj megalapítását a kormány javaslatára az Országgyűlés támogatja, az életjáradék fedezetét és az adományozással járó költségeket az MMA költségvetése fogja szavatolni - áll a közleményben.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés