bezár
 

irodalom

2013. 06. 21.
Húszéves a Mikszáth Kálmán Társaság
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Huszadik születésnapját ünnepli a salgótarjáni székhelyű Mikszáth Kálmán Társaság; a szombati ünnepséget a Nógrád megyei Horpácson, Mikszáth Kálmán falujában tartják.

prae.hu

Az író szobránál megemlékeznek a társaság megalakulására, és Mikszáth-emlékfát is ültetnek a parkban. A program a faluházban folytatódik, ahol közgyűlést tartanak, műsort adnak a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium diákjai. Átadják a jubileumi Mikszáth-órát és a horpácsi Mikszáth-jövőről is beszélgetnek - közölte a társaság az MTI-vel pénteken. 
   
A Mikszáth Kálmán Társaság 1993-ban jött létre Salgótarjánban. Jelenleg 390 tagjuk van, többségük Nógrád megyei, de sokan vannak Budapestről, Romániából, Ausztriából, Svájcból és Hollandiából is.
   
Az alapszabályában a Mikszáth-életmű védelmét, gazdagítását célul kitűző társaság díszelnöke haláláig Sütő András író volt, örökös elnöke Praznovszky Mihály irodalomtörténész-muzeológus, Mikszáth-kutató.
Évente három nagy rendezvénye van a társaságnak: január 16-án országszerte megemlékeznek az író születésnapjáról, május 28-án Budapesten, Mikszáth sírjánál gyűlnek össze, ahol emlékműsort adnak és koszorúznak, valamint október 3-án Horpácson találkoznak, amikor Kálmán napon emlékeznek az íróra. 
   
Kiemelt feladatuk volt 1997-ben Mikszáth születése 150. évfordulójának megünneplése. A Kárpát-medence számos helyén állítottak emlékjeleket Mikszáthnak, ezzel is terjesztve az író hírnevét. Kezdeményezői és támogatói voltak az író felesége, Mauks Ilona szobrának felállításában, illetve állandó kiállításának létrehozásában Mohorán, ahol a helyi Ilona-napot is meghonosították.
   
Elindították a társaság kiskönyvtárát, a sorozatban már kilenc kötet jelent meg. Megalapították a Mikszáth-óra díjat, melyet alkalmanként annak a magyar irodalomtudósnak adnak át, akinek munkásságában központi szerepet tölt be Mikszáth Kálmán életművének kutatása, bemutatása.

Rendszeresen megszervezik a Mikszáth nevét viselő iskolák találkozóját azzal a céllal, hogy a fiatalok körében is kialakuljon az író iránti tisztelet.
Nógrád megye közgyűlése 2013-ban a húsz esztendős Mikszáth Társaság munkáját a megye legrangosabb kitüntetésével, a Madách-díjjal ismerte el.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Horváth Iván (1948-2024)
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés