bezár
 

zene

2013. 06. 21.
Mark Knopfler-koncert szombaton Pesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három év után ismét Budapesten koncertezik Mark Knopfler: a Dire Straits egykori gitárosa, énekese szombaton lép fel a Papp László Budapest Sportarénában.

prae.hu

Az ötszörös Grammy-díjas, 63 éves gitáros áprilisban indult európai turnéja keretében lép fel a magyar fővárosban, három évvel legutóbbi itteni koncertje után.
   
A turné Knopfler tavaly szeptemberben megjelent, sorrendben nyolcadik szólóalbumát, a Privateering-et népszerűsíti. A lemez húsz új dalt tartalmaz, és a zenész első dupla albuma 35 éves pályafutása során.
A zenész a régi Dire Straits-slágerek közül is jó néhányat elő fog adni a turné állomásain. "Nyilvánvalóan egy kicsit másképpen játszom őket, mint akkor, így marad értelme számomra és így tudnak életben maradni a koncerteken is. De vannak olyan dolgok, mint például az ujjgyakorlat a Sultans of Swing végén, amit mindig ugyanúgy kell csinálni, különben az embereknek nem lesz kerek a világ" - mondta korábban.
   
Az apai ágon magyar zsidó származású, a skóciai Glasgow-ban született Mark Knopfler 1977-ben alakította meg Londonban a következő évtized zenéjét aztán alapvetően meghatározó Dire Straits-et (jelentése magyarul: a tönk szélén), amely country-s, blues-os ízű zenéjével rendkívül gyorsan sikeres lett, elsősorban Knopfler elképesztő (ujjal pengető) gitártechnikájának és inkább beszélő, mint éneklő hangjának köszönhetően. A csapat 1995-ig létezett, és olyan fontos albumokat készített, mint a Making Movies (1980), a Love Over Gold (1982) vagy a Brothers In Arms (1985). Néhány örökzöld a csapattól: Twisting by the Pool, Money For Nothing, Romeo and Juliet, Walk of Life.
   
A gitáros már a Dire Straits idején, 1983-tól megjelentetett szólólemezeket, ezek mind filmek zenéi voltak (Local Hero, The Princess Bride). Első "igazi" stúdióalbuma már a Dire Straits feloszlása után, 1996-ban jelent meg Golden Heart címmel és azóta rendszeresen jelentkezik lemezekkel. Dolgozott együtt többek között Chet Atkinsszel, Van Morrisonnal és Emmylou Harrisszel, valamint tagja volt a Notting Hillbillies nevű country szupercsapatnak.
   
A Rolling Stone magazin a 27. helyre sorolta minden idők 100 legjobb gitárosának listáján. Több mint 120 millió albumot adott el a Dire Straits korai éveitől mostanáig. Producerként közreműködött Bob Dylan és Randy Newman albumain.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés