bezár
 

film

2013. 06. 18.
I Am Breathing – globális dokumentumfilm-premier a Toldiban
2013. június 21. 18:30, Toldi mozi, Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2013. június 21-én a világ számos nagyvárosában, így Budapesten a Toldi Moziban is egyszerre mutatják be Emma Davie és Morag McKinnon skót alkotók I Am Breathing című dokumentumfilmjét, amely egy végzetes idegrendszeri betegségben szenvedő apa utolsó hónapjait dokumentálja sajátos világlátással, a helyzet komolyságához illő emberséggel és intim humorral.

prae.hu

A 34 éves Neil Platt egy év leforgása alatt egészséges, fiatal apából nyaktól lefelé lebénult, ápolásra szoruló beteggé válik az ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis) betegségnek köszönhetően, amely a motoros neuronokat, vagyis a mozgást vezérlő idegsejteket tönkretéve fokozatosan leépíti, majd végül leállítja a testmozgást, beszédet, nyelést, és légzést.

A betegsége kiderülése óta blogján keresztül egyre ismertebbé váló Neil maga szorgalmazta a film elkészítését, hogy ezzel is felhívja a figyelmet nemcsak a betegségre, de arra is, hogy meg kell becsülnünk az életünk minden pillanatát. 

"Elképesztő, hogy milyen alkalmazkodóvá válunk, ha szükséges. Ez tesz bennünket emberré" – állítja Neil, akit leginkább az foglalkoztat – amellett, hogy monológjaiban próbál értelmet találni elmúlt 34 évében – , hogy mit üzenjen még tipegőkorú gyermekének, akit már nem láthat felnőni. "Vannak filmek, amelyeknek – bármilyen nehéz is – el kell készülniük. Ez is közéjük tartozik" – fogalmaz Emma Davie és Morag McKinnon, akik szerint egy ilyen mozi számos etikai dilemmát is felvet, éppen ezért legtöbb esetben hagyják Neilt beszélni a blogbejegyzésein, illetve, amíg lehet szavain keresztül.

Az idén márciusban ötödik alkalommal megrendezett "Ha érteni akarod a világot" dokumentumfilm fesztivál segítségével a világpremierrel egy időben Budapesten is ingyenesen bemutatásra kerülő film vetítése alkalmával adakozásra is lehetőség nyílik a betegség iránti társadalmi érzékenységet és tájékozottságot növelni kívánó nemzetközi kampány javára (részletek ezen a linken elérhetőek).

A film után a mozi aulájában Dr. Hegedűs Katalin tanatológussal, a SOTE Magatartástudományi Intézetének docensével, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnökével és Dr. Arányi Zsuzsanna egyetemi docenssel, a SOTE Neurológiai Klinika munkatársával beszélgetnek a filmben látottakról.

<iframe width="420" height="236" src="http://www.youtube.com/embed/gzVxB6O7gNA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Emma Davie&Morag McKinnon: I Am Breathing

Toldi Mozi nagyterem

Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

2013. június 21. 18.30

A vetítés ingyenes!

Angol nyelven, magyar felirattal, 73 perc

Honlap:
http://www.iambreathingfilm.com/

Facebook: 
https://www.facebook.com/IAmBreathingFilm

Ha érteni akarod a világot:
https://www.facebook.com/haerteniakarodavilagot
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Luca Guadagnino: Challengers
Dev Patel: A Majomember

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés