bezár
 

irodalom

2008. 10. 22.
Nobel-díjasok kiállnak Roberto Saviano mellett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szolidaritási hullámot indított el hét Nobel-díjas személyiség, akik felhívást tettek közzé az olasz maffia által fenyegetett író, Roberto Saviano megvédelmezésére.

prae.hu

 A 29 éves író saját kutatásain alapuló, Gomorra című regényében bepillantást enged a nápolyi maffia, a camorra gazdasági ügyleteibe. Kényes témát feszegető könyve miatt, amelyből csak Olaszországban 1,2 millió példányt adtak el, Saviano a maffiacsaládok célkeresztjébe került, egyúttal egy új nemzedék szemében jelképe lett a szervezett bűnözés elleni harcnak. 42 nyelvre lefordított bestsellerének filmváltozata májusban a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a zsűri nagydíját, és Oscar-díjra is jelölték.

Október közepén híre ment, hogy a nápolyi alvilág merényletre készül Saviano ellen. A rendőrség egy bűnbánó maffiózótól szerzett tudomást a tervről, vallomását hihetőnek tartják, és nyomozást indítottak az ügyben.

A hír hallatán hét Nobel-díjas személyiség közös felhívásban állt ki Saviano mellett. Az aláírók - Dario Fo, Mihail Gorbacsov, Günter Grass, Rita Levi Montalcini, Orhan Pamuk, José Saramago, Desmond Tutu - a legszigorúbb óvintézkedések foganatosítására, Saviano életének minden áron történő megvédésére szólítják fel az olasz államot. "Ez nem pusztán a rendőrség problémája, ez a demokrácia problémája. Tűrhetetlen, hogy 2008-ban egy ilyen (merénylet) gondolata fölmerülhet" - hangoztatják a neves aláírók.

A felhívást, amelyet közzétett az El País, a Nouvelle Observateur, a Courrier International, az Al-Arabija és a CNN televízió, időközben több mint száztízezren írták alá Itáliában és külföldön.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés