bezár
 

irodalom

2008. 10. 22.
Mit tudhat Fidel Castro Márquezről?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megjelent Londonban Gabriel García Márquez első "autorizált", vagyis a kolumbiai író által hitelesnek minősített és jóváhagyott életrajza. A Nobel-díjas szerző életét Gerald Martin brit szerző elevenítette fel, a kötet a Bloomsbury kiadó gondozásában jelenik meg.

prae.hu

Gerald  Martin, aki a pittsburghi egyetemen modern irodalmat tanít, a kiadó szerint a Száz év magány szerzője "hivatalos életrajzírójának" tekinthető. A kötet Márquezzel való beszélgetéseken alapul, de a szerző még mintegy 300 emberrel készített hozzá interjúkat. Vannak köztük családtagok - édesanyja, felesége, gyermekei -, politikusok, így Fidel Castro kubai ex-elnök, akivel az író szoros barátságot ápol, és Felipe González volt spanyol kormányfő, valamint több kolumbiai államfő. Martin találkozott továbbá a latin-amerikai irodalom számos kiválóságával, Márquez olyan kortársaival és riválisaival, mint a kolumbiai Alvaro Mutis, a mexikói Carlos Fuentes, vagy a perui Mario Vargas Llosa. 

A kiadó szerint a kötet nyomon követi a most 81 éves García Márquez életének feszültségeit, amelyeket átélt "hírnév és tehetség, politika és írás, hatalom, magány és szerelem kereszttűzében".

Aki mégis jobban hisz García Márquez saját - természetesen kellőképpen fikcióval átitatott - szavainak, inkább olvassa el az Azért élek, hogy elmeséljem az életemet című önéletrajzi regényét, és reménykedjen, hogy az irónak a sok interjú és beszélgetés mellett marad kedve, ideje és ereje tovább írni saját memoárregényét!
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés