bezár
 

zene

2013. 06. 13.
Hangverseny a horvát uniós csatlakozás tiszteletére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Horvátország július 1-jén 28. tagállamként csatlakozik az Európai Unióhoz, ebből az alkalomból június 26-án ünnepi hangversenyt tartanak a Művészetek Palotájában, a szervezésben a Nemzeti Filharmonikusok is közreműködnek.

prae.hu

"Több éves jó kapcsolatban vagyunk a Zágrábi Filharmonikus Zenekarral, többször vendégszerepeltünk Zágrábban, 2002-ben felléptünk a Dubrovniki Fesztiválon. Felhívtam tehát igazgató kollégámat, Miljenko Pulicot, és megállapodtunk abban, hogy a Művészetek Palotájában közös koncerttel köszöntjük Horvátország európai uniós tagságát" - mondta el az MTI-nek Kovács Géza, az NFZ főigazgatója. 
   
"Megfeleztük a közreműködőket" - részletezte a főigazgató, a Zágrábi Filharmonikusokkal a Nemzeti Énekkar lép pódiumra. Három emblematikus művet játszanak: elsőként Kodály Zoltán 1933-ban komponált, máig egyik legnépszerűbb szimfonikus műve, a magyar népzenei hagyományokból táplálkozó Galántai táncok csendül fel. 
   
Ezután a Kodály-kortárs Jakov Gotovacnak (1895-1982), a késői horvát nemzeti romantika képviselőjének népzene által inspirált szimfonikus költeménye, a Szimfonikus kolo hangzik el. 
   
"Azt hiszem, nem kell külön magyaráznom, hogy miért zárja Beethoven IX. szimfóniája a hangversenyt. Az utolsó tételben az Európai Unió hivatalos himnuszává választott Örömóda is vegyes előadásban szólal meg, a szólisták között a szoprán és az alt szólamot a horvát Valentina Fijacko és Helena Lucic Sego tolmácsolja. A tenor és basszus énekesek magyarok, Fekete Attila és Rácz István, az estet Pavle Despalj vezényli" - beszélt a részletekről Kovács Géza.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés