bezár
 

art&design

2013. 06. 11.
Kortárs magyar öltözékek kiállítása Milánóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kortárs magyar öltözékek bemutatója nyílik Pentatónia címmel csütörtökön Milánóban a Palazzo Morandóban, a magyar-olasz kulturális évad keretében.

prae.hu

Magyarországról 23 tervező 51 modelljét láthatják az érdeklődők egy hónapon át a milánói divattörténeti múzeumban. Simonffy Márta, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke Milánóból az MTI-nek telefonon elmondta: öt nagyon attraktív estélyi ruha a palota belső udvarán három méter magas plexi piramisokban lesz látható, a többi öltözéket a palota első emeletének kilenc termében állítják ki. Az utcai és alkalmi ruhák mellett háromnyelvű (olasz-angol-magyar) ismertető olvasható a tervezők szándékairól, az öltözékek forrásairól.
   
A magyar kortárs öltözéktervezők gondolati kiinduló pontját annak a szellemi örökségnek, hagyománynak folytatása, átvétele és átadása adja, amelyet Bartók Béla és Kodály Zoltán magyar zeneszerző teremtett meg.
"Felfedezték, műveikben alkalmazták a pentatón egész hangokra épülő zenei eredőt. Erre a példára építve alakult ki a magyar kortárs ruhatervezésben egy olyan felfogás és megjelenítési mód, amely az autentikus népi öltözékben meglévő hagyományos motívumból és formakincsből merítve teremt egyedi hangvételű, kortárs öltözékeket" - fejtette ki az elnök.
   
Az idősebb és ifjabb tervező generáció egyaránt képviselteti magát. Közöttük van Mészáros Éva, aki 1991-ben szervezte meg az első Modern Etnikum című kiállítást és indította el ezt a gondolkodásmódot a divattervezésben. Szerepel a tárlaton Katona Szabó Erzsébet bőrös iparművész, Sárváry Katalin textiltervező, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára, valamint Bein Klára, Göbölyös Márta, Madarász Kathy Margit, mindannyian többszörösen díjazott tervezők.
A fiatalok közül láthatók lesznek Molnár-Madarász Melinda, Marosi Krisztina, Pazicski Miklós, Pallai Bernadett, Csegöldi Erika és Kárpáti Judit munkái.
   
Az esemény fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).
   
Az egy hónapig látható kiállítást Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára nyitja meg.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés