bezár
 

zene

2013. 06. 05.
Kezdődik a folklórfesztiválok szezonja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A nyári hónapokra összpontosul a sokszínű, az egész országra kiterjedő, magas színvonalú folklórfesztiválok évada. A Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége, a CIOFF Hungary tavaly 45 országból fogadott vendég együtteseket. Idén a gazdasági helyzet miatt a nemzetközi kapcsolatok szerényebbek - hangzott el szerdai sajtótájékoztatójukon.

prae.hu

A magyar szövetség tavaly óta az UNESCO konzultatív szakmai partnere - közölte Héra Éva elnök. Elmondta, hogy nyaranta átlagosan 700-nél több előadást tartanak, ezekből 120 kis településeken látható, a nézőszám meghaladja a félmilliót. 
   
Héra Éva kiemelte: a folklórfesztiválok jellemzője, hogy a közönség nem pusztán "fogyasztó", azaz passzív nézője az eseményeknek, hanem közreműködője is, tavaly például 1500 önkéntest foglalkoztattak.
A fesztiválok színvonala véleménye szerint összefügg az ország mentális állapotával.

A néphagyomány kincseinek megőrzésével kapcsolatos igény rendszerint a történelmi fordulópontoknál vetődik fel. Így az ipari forradalom idején Angliából indult el a kezdeményezés. Magyar folklór csoport 1835-ben járt először nemzetközi fesztiválon, Londonban. 
   
Emlékeztetett arra, hogy évezredes népművészeti hagyományokról beszélni hiteltelen, a Gyöngyösbokréta mozgalom megszervezését az 1930-as évek elején például egy pesti újságíró, Paulini Béla kezdte el. Ez a később ráragasztott címkékkel ellentétben nem volt irredenta filozófiájú, viszont megalapozta a II. világháború utáni amatőr néptánccsoportok létrejöttét egészen a táncház mozgalomig.  
   
Az idei folklórfesztiválok sorát a budapesti és környéki Duna Karnevál nyitja, amely június 14. és 23. között 70 órányi műsorral és ezer fellépővel várja az érdeklődőket. A 18. alkalommal megszervezett nemzetközi multikulturális eseményre görög, japán, kazah, kínai, olasz, spanyol, török, cseh, lengyel, szlovák, román és erdélyi vendégközreműködőt várnak. 
   
Július 11. és 14. között rendezik Egerben a 25. Agria Nemzetközi Folktalálkozót és Bikavér Ünnepet. Zemplénben is 25. alkalommal népesülnek be a színpadok. A Matyóföldi Folkfesztiválon Mezőkövesden augusztus 2. és 4. között a kóstolók mellett kézműves mesterek tevékenységével ismerkedhet meg a közönség. 
   
A 13. Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 10 nemzet táncosaival, népi hangszerbemutatóval, kirakodóvásárral és mátrai borokkal hívja a hazai és külföldi publikumot. 
   
Százhalombatta, Ráckeve és Tököl közösen rendezi meg a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivált. Zemplénben is 25. alkalommal népesülnek be a fesztivál színpadok. 
   
Székesfehérvár a Királyi Napoknak ad helyet, a Budai Vár pedig a Mesterségek Ünnepének. Ősszel szüreti napokat tartanak Szekszárdon, és szeptemberi program a Kecskeméti Népzenei Találkozó is.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés