bezár
 

film

2008. 10. 21.
Közeleg az Animáció Világnapja
Két napon át speciális vetítésekkel várja vendégeit a KINO
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közeleg az Animáció Világnapja Október 28-án ismét itt az Animáció Világnapja, melynek megünneplését az ASIFA (International Animated Film Association) kezdeményezte 2002-ben. Erre a napra esett a mozgókép-vetítés egyik úttörője, Emile Reynaud Optikai Színházának első nyilvános vetítése Párizsban, a Grévin Múzeumban 1892-ben.

prae.hu

KINO logóAz ASIFA magyarországi szervezete a Manifeszt/ASIFA Hungary, a Kovásznai Kutatóműhely és a Mozinet Magazin együttműködésében a KINO (volt Szinbád Mozi) október 28-án és 29-én az animációs filmeknek adja át a terepet. A  várható érdeklődés miatt a rendezvénynek évek óta helyet adó Uránia Nemzeti Filmszínház kisterme november 2-án ismétli meg a filmes programokat.

Számos nemzetközi filmválogatás, dokumentarista megközelítésű tematikus blokkok, beszélgetések, szakmai fórumok mellett hosszú évek óta idén lesz először látható Kovásznai György kultikus Habfürdő című egészestés animációja az eredeti 35-es kópiáról vetítve.
 
Csökkentett jegyárak és kedvezményes bérletek várják a nézőket!
(Egy-egy előadásra 500, egy-egy nap minden előadására 1200, a két nap összes előadására 2000 forintos áron válthatnak jegyet illetve bérletet. )
 
A részletes program a www.manifeszt.hu portálon olvasható.
 Korcs
Az Animáció Nemzetközi Világnapja alkalmából rendezett speciális vetítések a KINO-ban 2 napon át tartanak:
 
Október 28. Kedd
 
16.00
Moszkvai, belgrádi és lengyel animációs filmstúdiók filmjei:
Alexander Tatarsky (1950-2007), és Michail Aldasin (Pilot Moscow - Oroszország) filmjei. Milos Tomic (Szerbia) pixillációs technikával készült rövidfilmjei és lengyel rendezők legújabb filmjei.

A tragikus hirtelenséggel elhunyt Tatarsky a rendszerváltás utáni Oroszország első magánstúdiójának, a Pilotnak alapítója. Az 1988-ban alapított stúdió pár éven belül a legismeretebb orosz stúdióvá vált. Az utóbbi években a lengyel animáció kezd ismét magára találni, érdemes figyelni rájuk.
 
18.00-18.30
Szakmai beszélgetés:

Alkotók és közönség viszonya, avagy hogyan találhatja meg egy adott animációs film a közönségét? Hová készül, és hol mutatják be? Terjesztési, bemutatási és kommunikációs lehetőségek az animáció számára ma Európában.
 
18.30
Francia és portugál animációs rövid filmek 2006-2008:
Rövidfilm válogatás a legújabb francia és portugál diplomafilmekből, továbbá a Folimage stúdió, az egyedi stílusú filmjeiről világszerte ismert francia stúdió anyagából.

20.30

Friss Ausztrál Animáció:
A régebben kevésbé ismert ausztrál animáció az utóbbi években rendkívül megerősödött. Új rövidfilm válogatásuk ezt bizonyítja.
 

Október 29. Szerda

 
16.00
MOME válogatás 2006-2008:
Válogatás az elmúlt évek legjobb magyar animációs diplomafilmjeiből
 
18.00-18.30
Szakmai beszélgetés:
Kik tanítják, és hol tanulják az animációt Magyarországon? Mit kell tudni a legjobb európai animációs képzésekről? 
 
18.30
Dokumentarista megközelítések az animációban:
Paul Fierlinger (Cz-USA): Csendélet animált kutyákkal, A szomszéd szoba.
Sayoko és Renzo Kinoshita (Japán):Az utolsó légitámadás- Kumagaya, Pica Don.
 
20.30
Kovásznai György: Habfürdő, zenés trükkfilm szívdobbanásra, 1980:
 (Írta és rendezte Kovásznai György, zenéjét szerezte: Másik János) A 60-as, 70-es évek kiváló animációs rendezőjének kultikus magyar játékfilmje hosszú idő után újra az eredeti 35 mm-es filmen kerül vetítésre.
 
Képregény Stand a KINO-ban:
A Kinoban megvásárolhatók lesznek a Képregénykiadók Szövetsége képregényei, de kapható lesz  Az Animáció VIlágnapjának előző évi plakátjai és pólói is.
 Rashomon vörös kapui
Az ASIFA Hungary idén is terjeszti programját más városokban, így a vetítések nagyobbik része látható lesz Debrecenben és Nagyváradon is.
 
nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Luca Guadagnino: Challengers

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés